2. évad 3.évad Cast Esemény Interjú Joey Batey Kim Bodnia Lauren Schmidt Hissrich Sorozat The Witcher The Witcher - Vaják

#2 Lucca Comics és Games Esemény – Beszélgetés Lauren Hissrichkel és a színészekkel

Ma végre sikerült lefordítva elhoznom a Lucca Comics és Games esemény panelbeszélgetését összegezve Lauren Hissrichkel, a jelmezkészítővel, Lucinda Wrighttal, a filmdíszletkészítőjével, Andrew Lawsszal  és a színészekkel, Joey Bateyvel, Kim Bodniaval:

Kezdjük is Lauren Hissrichkel, aki beszélt arról mennyi évadot szeretne a sorozatnak, milyen volt a világjárványban forgatni, mire volt lehetőségük és mit fogunk kapni a 3. évadban, amikor az is elkészül:

Tartozunk annyival a rajongóknak, hogy elkészítjük a 2. és 3. évadot, remélhetőleg a 4. és 5. évadot is.

Lauren Hissrich azzal nyitotta a panelt, hogy mi volt a különbség az első és a második évad forgatásában:

A járvány három héttel a 2. évad forgatása után ütötte fel a fejét, szóval 5 és fél hónapra le kellett állnunk, de ez lehetőséget adott arra, hogy átnézzük a kreatív részét is és így megbizonyosodhattunk arról, hogy Geralt, Ciri, Yennefer és a többi karakterünk történetét a lehető legjobb módon mesélhessük el nektek.

Amikor végre zöld utat kaptak a gyártás folytatására, akkor már minden más volt, mint korábban és már az is kihívás volt, hogy egy színvonalas műsort lehessen készíteni:

Hogyan tudnánk gazdagabbá tenni a világot? Hogyan tehetnénk még nagyobbá? És hogyan tudnánk nagyobbá tenni egy olyan korban, amikor mindennek egy kicsit kisebbnek és biztonságosabbnak kellene lennie?

Az életedet szenteled egy ilyen dolognak, hogy biztosítsd arról az embereket, akikkel együtt dolgozol, hogy szereted őket. Boldognak kell érezned magad attól, amiben dolgozol, így a járvány alatt a forgatás sokunknak nehéz volt, mivel nem lehetett ugyanolyan családias, mint előtte.

Végső soron volt valami mindig a fejében, hogy javítson az első évad után és biztosítsa, hogy a sorozat megkapja a megérdemelt folytatást:

Nem tudtuk, hogy egyáltalán valaki nézni fogja-e, de azért néhányan igen, de megcsináltuk a második évadot is és azért van felelősség ilyenkor, mert tartozunk a rajongóknak, hogy megcsináljuk a második, harmadik évadot, remélhetőleg a negyedik, ötödiket is és így folytathatnám tovább!

Ekkor közbeszólt Andrew Laws (díszlettervező), hogy Lauren Hissrich elfelejtette megemlíteni a 6., 7., 8., és 9., évadot.

Amikor a Netflix által bejelentett harmadik évadról kérdezték, Lauren Hissrich a következőket mondta:

Folyamatosan a nagyobb szót használjuk, de azért kicsit félek. A 3. évad nagyon szorosan követ egy bizonyos könyvet, amiben sok akció, némi mély tartalom, egy kis halál és szörnyetegekkel fűszerezve.

Nem tervezik, hogy továbbmenjenek a könyveken, mert Sapkowski tudta, hogy hol akarja, hogy véget érjen a története. 

Még messzebbre menve a jövőben Lauren Hissrichnek határozott állásfoglalása van abban, hogy mit is szeretne adaptálni és mit nem:

Szeretem azt megírni, amit az emberek megnéznek. Ennek ellenére nem tervezem, hogy továbbmegyek a könyveknél, mert Sapkowski tudta hol akarta, hogy a története véget érjen. Ezt íróként tiszteletben tartom.

Bár ez gyakorlatilag kizárja a videójátékok adaptációját, az írók megpróbálják megtalálni azokat a réseket a történetben, amelyeket Sapkowski nem részletezett:

A Blood Origin például a Szférák együttállását foglalja magába. Megírhatjuk ezeket az alternatív univerzumokat, de ez segít abban, hogy fő sorozatban csak a „A Tó úrnőjééig” jussunk el.

Az interjúkör során Lauren Hissrich később felidézte, mit mondtak neki egyszer az íróról:

Valamit megtanultam Tomek Baginskitől (executive producer), hogy a legnagyobb bók, amit adhat, az az, hogy nem te vagy a legrosszabb.

Számára ez a humor, ami minden könyvben jelen van, volt a legfontosabb elem, amit meg kellett őrizni, mivel szerinte ez az, ami igazán megkülönbözteti a The Witcher világ más fantasy műfajaitól:

Még ha a világ lángokban áll, akkor is meg kell találni azokat a dolgokat, amikért hálásak lehetünk és ez Sapkowski története, Lengyelország történelme.

Lucinda Wright így nyilatkozott arról, milyen volt jelmeztervezőként részt venni a projektben:

Szerettem Nilfgaardot újraalkotni.

Lucinda Wright jelmeztervezőt, Tim Aslan helyére hozták be a 2. évadra:

Nyilván megnéztem az első évadot és tervezőként szerettem volna a jó részeket átvenni és továbbvinni a karakterekben.

Nyilván ennek a nagy része, Geralt új páncélja, amely most jelentős fejlesztést kapott. Wrigth az új kialakítást, Henry Cavillel szoros együttműködésben fejlesztette ki:

Leültem Henryvel és ő mesélt nekem a páncélról. Köztünk szólva, úgy döntöttünk, hogy megváltoztatjuk, hogy áramvonalasabb, praktikusabb, ütősebb kinézete legyen, de az olyan elemeket, mint az ezüst szegecsek megtartottuk. Készítettünk egy lábszárvédőt az elixírjéhez is.

A vitatott Nilfgaardi páncél is szóba került, amelyet a 2. évadra teljesen átalakítottak és Wright azt mondta róla:

Szerettem újra megalkotni Nilfgaardot.

Lauren Hissrich elárulta, hogy ez volt az első beszélgetésük a forgatáson:

Lucinda bejött és a legelső beszélgetésünk alkalmával leültünk, átbeszéltük, hogy mi vált be és mi nem. Declan de Barra eddigre már megírta az új évad első epizódját és a harmadik oldalon ez állt: „Nilfgaardi páncélok halma. Égessétek porig őket!”

Hissrich és Wright jót nevetett ezen, amikor visszaemlékeztek rá, mennyire fontosnak is érezték ezt a sort, különösen abból a szempontból, hogy mit kell majd megváltoztatniuk.

Végül Wright még elmondta mennyire szereti a The Witcher – Vajákban végzett munkáját:

Fantasztikus kihívás volt, nehéz volt, de imádtam! Hatalmas felelősséget éreztem a második évaddal kapcsolatban. Nem akartam csalódást okozni a rajongóknak, mert tudtam, hogy az 1. évad milyen sikeres volt.

Andrew Laws a díszletről mesél kicsit és a szörnyekről, amiket beletettek a második évadba:

A szörnyek nagyobbak, gyorsabbak, erősebbek, dühösebbek, veszélyesebbek és csúnyábbak.

Andrew Laws vezető díszlettervező eléggé elárulta mire számíthatunk december 17.-én:

Hihetetlenül bonyolult ez az évad. Hihetetlen rétegeket tudtunk hozzáadni a világhoz, annyi részletet és olyan nagy kiterjedés van mind befelé és kifelé, hogy ez tényleg nagy fejlődés ebben az évadban.

Az általános gyártási designból és megjelenés tekintetében már most sok mindenre lehet építeni, mivel az első évad megteremtette az alapokat:

Ezt a világot elképzelve, úgymond az első évad vállán állunk és ez fantasztikus helyzetbe hozott minket ahhoz, hogy növekedjünk, felépítsük a világot, amit kibővítettünk és mélységet adtunk neki. Nagyon szorosan együttműködtünk az írókkal, hogy megértsük mik a történet fontos elemei és miképp fog fejlődni  és változni a színészeinkkel.

A 2. évad nagyrészt a Tündevér kötetet fedi le, amely politikai bonyodalmakban gazdag, de szörnyekben meglehetősen szűkszavú. Mivel ezek szerves részét képezik a sorozatnak, így az írók úgy érezték, hogy egy párral több nem árthat.

Laws még egy olyan évadot is ígért, ami egy ‘nagyon is kedvező szintre emeli a szörnyeket’.

Az írók hihetetlen ajándékot adtak a szörnyekkel való történetmeséléshez, és így ez hihetetlen lehetőséget tárt fel számunkra, hogy mit is tehetünk és azt hiszem, rajongóként mindenki elégedett lesz, ezúttal nagyobbak, gyorsabbak, erősebbek, dühösebbek, veszélyesebbek, csúnyábbak és tényleg sokkal, de sokkal ocsmányabbak.

Laws úgy érzi, hogy a 2. évad nagyobb kihívás volt, mint felelősség tekintetében, mivel a rajongótábor reakciója ráébresztette, hogy valami jobbat, különlegesebbet akar alkotni:

Azt hiszem, ezúttal az volt a rajongótábor felé a felelősségünk, hogy olyan dolgokat adjunk neki, amire ha ránéznek újra meg kelljen nézniük, hogy több réteget lássanak és hogy a történetnek tényleg valódi súlya legyen.

Azt ígérte, hogy mindezt megtapasztalhatjuk:

Az írók részéről, a színészi játékban, az alakításokban, de a megjelenésben, a hangulatban és a világ textúrájában is, amelybe elmerülünk.

Most pedig elérkeztünk a színészekig, Joey Bateyhez, aki kedvenc Kökörcsinünket (Dandelion, Jaskier) alakítja és Kim Bodniához, aki Vesemirt fogja alakítani a második évadtól:

Kim Bodnia így nyilatkozott a sorozatról:

Nagyon szerettem volna belemenni a játékba és tanulmányozni Vesemir képességeit és hátterét.

A dán veterán színész, Kim Bodnia alakítja a The Witcher 2. évadának egyik kulcsfiguráját: Geralt apafiguráját, Vesemirt. Bodnia elmondta, hogy eredetileg a videójátékok alapján talált rá a franchisera:

Amikor megjelent az első játék, a fiam akarta és különleges volt, ami még nagyon jól is sikerült! Szóval amikor Lauren behívott és elmondtam a családomnak, hogy én leszek Vesemir, az arcuk teljes ámulatot sugárzott.

A vívóleckék mellett a saját felkészülése az volt, hogy elővette a játékokat és tanulmányozta Vesemir képességeit és hátterét. Ami a legfontosabb, hogy Henry Cavillel sokat beszélgettek a karaktereikről és különleges kötelékükről:

Szóval rengeteg időt töltöttem azzal Henryvel, hogy az érzéseimről próbáltam beszélni. Rájöttem, hogy Vesemir egyfajta apa számára, mert ő „teremtette” Geraltot és persze nem akarok nektek csalódást sem okozni, így a saját fiamként kezeltem.

Tematikailag sokszor a beszélgetésük témája az volt, miképp tárhatnák fel Geralt érzéseit is:

Néha olyan nehéz volt, tudjátok, mert mindig erősek akarunk lenni, harcolni akarunk. Azt akarjuk hinni, hogy kemény srácok vagyunk. Szóval néha egész nap sírnom kellett előtte, csak, hogy belőle is kicsikarjak valamit. (meséli tréfálkozva.)

Ami Vesemirt illeti, Bodnia megosztotta, hogy különösen érdekli, mi rejlik az öreg vajákban:

Ez egy sötét időszak, meg kell találnunk a fényt, a reményt, valamit, ami által túlélhetjük ezt az időszakot.

A színész mérhetetlenül hálás a nagy witcher családnak és a közönségnek, akik „erős családi köteléket” keltenek benne a járvány alatt:

Úgy tűnik, mintha meghívtak volna egy hatalmas családba, amely a világ minden táján jelen van. Soha nem voltam még távol a feleségemtől, a gyerekeimtől több mint négy hónapig, így ez nagyon is fontos számomra, szerencsésnek érzem magam, hogy van ez az új családom.

Nemcsak Henry Cavillt, de Cirillát alakító színésznőt is dicsérte, Freya Allant, akivel sok jelenete volt.

Elmondhatom, hogy annyira kedves és vicces! Látni, ahogy az első évadból, abból a kisgyerekből fejlődik a karaktere, hogy felnőjön ehhez az új személyiséghez és mindazt, amit felfedez magában az…hűha, jó móka lesz!

Egy olyan pillanatban, ami minden bizonnyal a panel csúcspontja közé tartozott, Bodnia az egész termet megnevettette, amikor az olasz fordítókhoz szólt:

Ó, ember ezt mind le kell fordítanunk? A fenébe, nagyon sajnálom. Azt hiszem, itt abbahagyom. Ez azért van, mert én egy öreg színész vagyok a színpadon és ez olyan nekem, mint egy monológ.

Joey Batey mesél arról mivel küszködik az évad során a karaktere és merre is tart:

Kökörcsin épp kihagy egy évet és próbálja kideríteni, hogy jó ember-e.

A kedvencünk, Joey Bateytől, kaptunk néhány nagyon lényegre törő választ, aki Geralt legjobb barátját, a dalnokot alakítja. Bizonyos értelemben Kökörcsin mindig is kivétel volt a szabály alól és Batey erre is kitért, amikor a karakteréről kérdezték:

Azt hiszem, Kökörcsin azon kevés karakterek egyike, akit nem a sors határoz meg. Mindenki mást érthetetlen erők sodornak össze. Kökörcsin azon kevese egyike, akinek van külön élete, vannak saját tervei, amin dolgoznia kell.

A 2. évadban láthatjuk, ahogy Kökörcsin próbálja megállni a helyét egyedül. Amiről Batey így mesél:

Néha szükség van arra, hogy a fiúk tékozlóvá váljanak ahhoz, hogy visszatérjenek. Szóval ő most kivett egy kis szabadságot és a saját erkölcsével kísérletezik, próbálja kitalálni, hogy jó ember-e.

A rajongók rengeteg friss szemszögből várhatják Kökörcsin előadását:

Nagyon érdekes volt megpróbálni rátalálni a szomorúság és az összetettség pillanatait. Végső soron egy költő és erre szerettük is volna emlékeztetni magunkat. Az ő szuperképessége az empátia és néha nehéz lehet neki, aki ilyen képességgel rendelkezik, hogy ne érezze át mások fájdalmát.

Ugyanakkor, Kökörcsin egy érettebb változatát láthatjuk:

Azt hiszem, Kökörcsin fejlődött és egy kicsit keményebb lett. Az új jelmez is nagyobb szabadságot adott neki. Kicsit jobban érzi magát a bőrében és azon az úton van, hogy felfedezze, ki is ő valójában.

Batey hozzátette, hogy ezt a dalai is visszatükrözik majd. Amikor azt kérdezték, hogy a 2. évadban lesz-e olyan, mint a „Toss a Coin for a Witcher”, arra ezt felelte: 

Fogalmam sincs, de feltételezheted, hogy továbbra is énekelni fogok. Ez a nehéz a második albumnál.

A többiekhez hasonlóan ő is hangsúlyozta, mennyire hálás és szerencsés, hogy a járvány alatt is dolgozhatott:

Hihetetlenül szerencsésnek érezhetem magam, hogy nem csak tovább dolgozhatok, hanem ezen a sorozaton és ezekkel az emberekkel, amikor a világ a darabjaira hullik. Azt hiszem jó ideig mi voltunk az egyetlen sorozat, amit az Egyesült Királyságban forgattak, de nem vettük félvállról és azt hiszem, Lauren sem és senki más.

Bateynek és Bodnianak a forgatás nagy részében egymás mellett voltak a szobáik és így elég közel kerültek egymáshoz:

Olyanok lettünk, mint egy öreg házaspár, Kim egy őrült és annyira elkötelezett a munkája iránt, de amint a kamera nem forog, ő az első, aki viccelődik és nevet, az ember úgy ezer mérföldről is hallja a nevetését.

forrás: redanianintelligence

És aki megszeretné nézni az egész panelbeszélgetést, ő/ők alább megtekintheti(k):

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük