Magyar helyszínek az első évadból

Alap tény, hogy a The Witcher sorozat nagy részét Magyarországon vették fel, különböző helyszíneken. Úgy gondoltam, most összeszedem nektek, és megosztom veletek azokat a magyar helyszíneket, ahol megfordultak kedvenceink. Hátha ötletet adok egy kis kirándulásra – már ha majd lehetőség lesz rá.

Ezúton is köszönöm a cikket az angol index oldalnak!


Ez a park a Vértesben található Gánt mellett, innen ered a neve. A hetedik részben tűnik fel, itt találkozik Yennefer Istreddel. A helyszínt CGI-al dobták fel, ezért ha meglátogatod a helyet, készülj fel, hogy a hegyek kevésbé tűnnek fenyegetőnek, mint a sorozatban.

Annak ellenére, hogy nem lehet jó képet találni a bizonyításra, az első rész nagy csatáját Csákberényben, a menekülttábor és erdős jeleneteket pedig Gyarmatpusztán forgatták. A stáb igyekezett a lehető legtöbb jelenetet egy helyen felvenni, így nem is meglepő ez a helyválasztás. Gánt, Csákberény és Gyarmatpuszta is nagyon közel vannak egymáshoz.

Valamilyen oknál fogva a sorozatban nem láthatjuk a Vajdahunyad várát, viszont az első részben így is felbukkan a Ják kápolnája. Mikor Geralt meglátogatja Stregobort, a kápolna szolgál a varázsló otthonául. A kápolnát színes növényekkel és meztelen nőkkel dobták fel. A kápolnát egyébként Alpár Ignác tervezte római stílusban, és 1908-ban építették. Ebben a jelenetben nem használtak CGI-t, tehát nagyjából a valóságot látják a nézők.

Budapest egyik múzeuma is megtalálható a sorozatban. A Kiscell múzeum épülete adott helyet Aretuza báltermének a harmadik részben, és a gyűlést is itt tartották. Na jó, ez nem teljesen így van. Maga a helyszín egy barokk templom, viszont a falat egy az egyben a múzeumról mintázták, mert az megtetszett a rendezőnek. A többi aretuzai jelenetet egyébként a Kanári szigeteken vették fel.

Csak néhány pillanatig látható a Fort Monostor, ami Komáromban helyezkedik el. Az első részben, Cintra ostrománál bukkan fel a monostor bejárata, amikor a nilfgaardi katonák egy varázslót támadnak meg. Annak ellenére, hogy a monostor alacsony, a filmben úgy tűnik, mintha a cintrai kastély bejárata lenne. Valószínűleg a környékén forgatták a többi cintrai harcjelenetet is.

Ez az épület az utolsó részben látható néhány másodpercig. Az Ogrodzieniecben található lengyel kastéllyal keverték, hogy megalkothassák az epikus harcjelenetet. Összességében a lengyel kastélyt használták a jelenetekhez, viszont ahol nem látható szereplő, a magyar változatot lehet látni. A replika 1968-ban épült egy film, A félhold napfogyatkozása” kedvéért.

Emlékeztek a 6. rész barlangjára, ahol a sárkány lakik? Arra az ikonikus csók jelenetre? Mindnek a Szelim barlang adott otthont. A barlang a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban található Tatabányán, és gond nélkül látogatható. A barlangon kívüli jeleneteket a Kanári szigeteken vették fel.

Az ötödik rész nagy részét a Tata vár környékén forgatták, és maga az épület is többször felbukkan különböző alkalmakkor, olyannyira, hogy még meg is sérül a sorozatban a CGI-nak köszönhetően. Ez az a vár, ahol Yennefer lakik, ahol Geralt és Yennefer harcolnak a dzsinnel, és aminek leszakad a felső emelete. Sőt, az Öreg-tóban horgászik Geralt a dzsinn után, ami a vár mellett található. Mindkettő látogatható Tatán.

Ugyan a második részben is látható pár vágás erejéig, azonban a hetedik részben kap nagyobb szerepet a múzeum. A háttérben látható harangtorony eredetileg Nemesborzovában épült valamikor a 17-18. században, majd átköltöztették Szentendrére a Szabadtéri Néprajzi Múzeumba. A sorozatban ez ad otthont annak a falunak, amiben Ciri bújkál.