1. évad Cikkek extrák

Apró észrevételek a sorozatból

Ebben a cikksorozatban részenként elemzem a sorozatot, és összevetem a könyvekben történtekkel. Vajon milyen különbségeket találok?

A könyvekben Kikimore a neve. Emellett a sorozatban sokkal nagyobbnak ábrázolják, mint ahogy a könyv beszél róla. Fontos megjegyeznem, hogy a könyvekben nem látjuk/olvassuk a harcot, ott kapcsolódunk be a sztoriba, hogy Geralt elviszi a tetemet Blavikenbe.

A könyvekben Blaviken izgatottan fogadja Geraltot, nem pedig dühöngve. Ez még az a kor, amikor nem utálják annyira a Vajákokat. Nem megy kocsmába, helyette meglátogatja a régi ismerősét, aki mellesleg épp a városatya, és ott szál meg.

Geralt nem találkozik a kutyákat ölő, elmebeteg kislánnyal, aki elvezeti őt Stregoborhoz. Helyette a városatya ajánlja fel neki, hogy vigye a tetemet Irianhez, hátha a mágus hasznát veszi.

A sorozatban Irian bejáratát illúzió védi. A könyvekben más mágia alatt áll a kapu. Geraltnak meg kell mutassák, miként mutathatja be magát, hogy aztán a mágiával átitatott zár eldöntse, bemehet-e, avagy sem. A könyvekben ez nem sikerül, ezért Geraltnak ordítania kell, hogy a varázsló kinyissa neki az ajtót.

Míg a sorozat ad az élvezeteknek, a könyvben csak egy meztelen nőt lát Geralt almakosárral a kezében. Emellett Geralt és Stregobor nem éppen vannak beszélő viszonyban a könyvben, miután a múltban a mágus keresztbe tett a Vajáknak. A sorozatban Geralt azzal magyarázza a találkájukat, hogy Stregobor odavezette, a könyvekben viszont mindez a véletlen műve volt.

A sorozatban annyira nem jön át, de a könyvekben Renfri a sötétebb Hófehérke. A történetét tekintve ugyanazon esik át, mint a Disney hercegnő: Hercegnő, ám a mostohája meg akar tőle szabadulni, ráuszítja Stregobort, megpróbálja megmérgezni az almával, majd az erdőbe vitetik, ahol egy csapat bandita megerőszakolja, ott mindenkit megöl, elmenekül, és később törpök között válik bosszúálló zsoldossá.

A könyekben Renfri és Geralt nem találkoznak az erdőben, viszont Geralt elmegy a Golden Court fogadóba, ahol Renfri állomásozik. Ott keresi fel a lányt, és beszél vele. Érdekesség, hogy Renfrit szőke hajú és kék szemű lánynak festik le. A fogadóban a városatya arra utasítja Renfrit, hogy hagyja el a várost, nála azonban királyi menlevél van, ami biztosítja a biztonságát a birodalom határain belül.

Később, mikor Geralt visszatér a városatya házába, Renfri már ott vár rá, hogy folytassák a csevejt – akkor történik meg az a bizonyos csók és aktus is. Renfri próbálja meggyőzni Geraltot, hogy ne avatkozzon bele a terveibe, vagy segítsen megölni Stregobort.

A sorozatban Geralt az erdőben ébred fel, és rögtön tudja, hogy Renfri mire készül. A könyvekben viszont abban a hitben él, hogy a lány megfogadta a tanácsát, és elhagyta a várost. Csak később, reggeli közben jön rá, hogy Renfri a piacon lévő ártatlanok halálával akarja előcsalogatni Stregobort – így megy oda, és védi meg az ártatlanokat, ezzel Blaviken mészárosává válva.

A könyvekben, miután Geralt leszúrja Renfrit, és már a földön fekve várja a halált, olyanokat mond mint: Ne hagyj el, fázom… Geralt, ölelj át!. Geralt viszont nem közelít. Miután meghal, kiesik a kezéből egy tőr, amit addig rejtegetett, ezzel utalva arra, hogy utolsó pillanataiban is meg akarta ölni a Vajákot.

Miután Renfri meghal, csak úgy, mint a sorozatban, Geraltot kővel kezdik el dobálni. Ezt a városatya akadályozza meg, aki azután arra kéri a Vajákot, hogy hagyja el Blavikent mindörökre.

 

Kihagytam valamit? Írj emailt, és posztoljuk az észrevételed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük