1. évad Érdekességek extrák Galéria Képtár Kulisszák mögötti képek Kulisszák mögötti titkok Lauren Schmidt Hissrich Netflix Sorozat The Witcher - Vaják

Inside The Episodes – Vaják: A kulisszák mögött epizódonként

Pár napja jelent meg a A Look Inside The Episodes, ami betekintést ad a kulisszák mögé a Vaják első évadába epizódonként. Lauren Schmidt Hissrich kommentálja végig a 8 részt, hogy hogyan is készült el egy-egy epizód és hogy pontosan mit is akartak nekünk elmesélni a The Witcher sorozatba. A Képtárba 4000 kép került fel a kulisszák mögötti epizódképeinek jeleneteiből.

A producer 5-7 perces videókban elemzi ki nekünk a Vajákot, amit mi most elhoztunk nektek részekként, hogy mit is tartalmazott, mit tár fel nekünk bennük.

Első epizód – The End’s Beginning

Az első részben vetül fel először a jó és rossz közötti különbség kérdése. Hissrich elmondja, hogy direkt ábrázolták már a legelején Vajákként a férfit, úgy, hogy egy kikimórral küzd. Szörnyként akarták Geraltot lefesteni és érdekelte őket, hogy a fickó, aki képes szörnyeket ölni, ami elvileg egy jó dolognak tűnik az emberek mégis miért félnek és utálják őt. Bemutatják Marilkát, aki a könyvben eredetileg három évesként szerepel és azért került bele, hogy a férfi beszélgethessen valakivel. A kislány vaják akar lenni és ezért nem is fél Geralttól, itt azt szerettünk volna felvezetni, hogy a nőkből nem lehetnek vajákok, ami a történetszálban sokkal később lesz fontos. Korán elültettük a Geraltról a gondolatot Ciribe, hogy már az első résztől kezdve legyen célja, legyen valaki, valami, amit kereshet, akitől biztonságot és védelmet várhat. Már a legelején láthatjuk, hogy ő olyan lány, aki minden helyzetbe megtalálja a helyét és ez egy jó előrejelzés a sorozat többi részére. Meg kellett értenünk, hogy ki ő, hogyan nőtt fel, de Lauren szerint már az első résztől kezdve látható, hogy milyen kitartó és önfejű. Cintria Calanthe királynője fontos szerepet tölt be ebben az évadban. Megmutatják, hogy a felszín alatt nem tökéletes minden és, hogy valójában Cintra mit is képvisel. Geralt képviseli a semlegességet két különböző szereplő, Stregobor és Renfri között. Érdekes itt a szerepe, mert két teljesen más ember próbálja különböző utakra vinni, mivel máshogy látnak egy ugyanolyan helyzetet. A férfi valószínűleg először nem akarta megölni a nőt, de az ösztönei vezérelhették és abban a hitben volt, hogy a várost védelmezi. Talán Renfri volt egyedül, aki értette, hogy mit is rejt a mutáns bőre, személyisége alatt és valóban látta az emberi oldalát is. A kettőjük szerelme gyors és elég zűrzavaros, aminek semmiképpen nem lehetett jó vége. A férfi végigcipeli az évad során a nő elvesztését és talán még ennél is többet. A brosst, amit viselt Renfri a halálakor, azért hordja, hogy az emberségre törekedjen és, hogy mindig vele legyen. Geraltot az epizód végén az foglalkoztatja, hogy amit  ösztönből tett, azért ő egy szörnyeteg? Mivel azok az ösztöneik alapján cselekednek. Vagy mégis ő döntött így? Hogy észszerűen gondolkodott és ezért ölte meg a nőt. Akkor ez azt jelentené, hogy ő is ember, de egy kicsit alantasabb. Ez a kérdés merült fel benne, hogy „Szörny vagyok-e vagy egy nagyon rossz ember? Az ösztöneim vezérelnek vagy észszerűen cselekszem?” Itt még nem tudja, hogy helyesen cselekedett-e.

Második epizód – Four Marks

Ez a rész Yennefer útjának első feléről szól, ami alatt a könyvek által ismert varázslónővé válik. A háttértörténetére összpontosítanak. Púposként akarta látni Hissrich, a fájdalmát és küzdelmét, ami az életét körülvette. Yennefer elég keserű karakter időnként és dühös az életért, amit a sors szánt neki. Ez az egyik dolog, amivel küzd a sorozatban és a producer tudni akarta, hogy miért. A Tor Lara a legerősebb hely a kontinensen, ez adja a varázslat alapját, ami Aretuzában található. Itt jön rá Yen, hogy mágikus képességei vannak és ezeket a sorozatokban formáló pillanatoknak nevezik, amiket a készítők találtak ki, hogy megmutathassák, hogy a fiatal nők és férfiak miként találnak rá a varázserejükre. Hissrichet Yennefer és Tissaia kapcsolata is nagyon érdekelte, ami igazából egy rosszul működő anya-lánya kapcsolatra hasonlít a leginkább. A lány már az elejétől kezdve vágyik a varázslónő elismerésére, a nő egy olyan karakter, akinek látszólag mindene megvan. Gyönyörű, irányító és fegyelmezett, de láthatjuk hogy valami mégis hiányzik az életéből, ami nem más, mint egy gyerek szeretete. Istredd karaktere a könyvekben betöltött szerepéért lényeges. A férfi tényleg az első szerelme és fontos volt, hogy Yen a találkozásukkor még a fiatal, rémült de mégis erős púpos szereplő legyen. Meg akarták mutatni nekünk Ciri utazását is a kontinensen az első évadba, hogy az elejétől kezdve egyedül van és fél, ezért döntöttek úgy, hogy kap egy barátot, Darat (aki tünde), akik együtt tanulnak meg túlélni és barátokká válnak. Sok szó esik a tündékről is, Yen is megtanulja, hogy a tündék a mágia alapját képezik és Geralt találkozik a tündekirállyal és ekkor mutatják be, hogy miként váltak üldözötté és rejtőzniük kell a hegyekben. Kökörcsin, a vaják, Geralt legjobb barátjának mondja magát, de a férfinak valószínűleg erről más a véleménye. A dalnok egy könnyedebb oldalát hozza felszínre, de inkább folyton csak cikizi őt és gúnyolódik rajta. Ezek mellett Kökörcsin egy bárd, aki elmeséli Ríviai Geralt történetét kicsit kiszínezve.

Harmadik epizód – Betrayer Moon

Ez a rész két átalakulást mutat be, Yennefer története arról, hogy hogyan is vált a sérült lány egy erős és gyönyörű varázslónővé. Azon volt a hangsúly, hogy ez egy könnyű döntés volt-e számára. Az első dolog, amit megvitattak az volt, hogy miért is akarna Yennefer gyönyörű lenni. „Hogy akár lehetne-e olyan, aki megkérdőjelezi ezt az átalakulást? De valóban gyönyörű külsőre vágyik, amikor belül tele van kérdésekkel?”
Geraltnál ez az átalakulás teljesen másfajta, ő vaják és az a feladata, hogy szörnyeket öljön, itt azok a pillanatok érdekelték a készítőket, amikor nem akar gyilkolni és a megmentésre koncentrál, ezért esett a választás a striga történetére. A striga egy iszonyatos szörnynek tűnik, de végül kiderül, hogy nem is az. Ő egy hercegnő, akit akarata ellenére alakítottak át. Így ez a két történet irányítja ezt az epizódot végig.
Közben Yent, Istredd elárulja és ez mindennél jobban fáj neki. Hissrich imádja a varázslónőben lévő makacsságot, mivel bármit hajlandó elviselni, még egy nagyon fájdalmas átalakulást is, hogy bebizonyítsa mások nélkül is eléri azt, amit akar. A könyvekben is szó esik a varázslók átalakulásáról, hogy egy királyi udvarban szolgálhassanak. Kicsit eljátszadoztak ezzel és varázslatnak nevezték el. Egy kis utalást tettek a mesékre, mivel a varázslatnak olyan bájos hangzása van, mert ezzel megkaphatják, amire vágynak, olyan mintha egy tündérkeresztanya végezné el. Egy ilyen világban a szépség irányít mindent, ezért dönt a nő a durva eljárás mellett és erőssé akar válni, hogy a szépségével képes legyen befolyásolni a királyokat és királynőket.
Geralt, amikor odaér a strigához rájön, hogy lényegében egy ártatlan személy és nem az ő hibája, hogy elátkozták, és ezzel a hercegnővel most esélyt kap arra, hogy új döntést hozhasson és újrakezdhesse a dolgokat, amit Renfrinél elrontott. A rész legnagyobb érdekessége, hogy Geralt nem akarja megölni a strigát és a csatára való felkészülésnél arra próbál rájönni, hogyan is tudná megmenteni ezt a hercegnőt. A viselkedése egyáltalán nem hasonlít egy vajákéra, jobban hasonlít egy fehér lovon érkező szőke hercegére. A férfi valóban a megmentő akart lenni mindvégig és nem egy gyilkos, akit pénzért bérelnek fel. A karakter ezáltal még érdekesebb lesz.

Negyedik epizód – Of Banquets, Bastards and Burials

A negyedik részben Kökörcsin vezeti be a történetbe Geraltot és itt akkor válik izgalmassá a helyzet, amikor a néző rájön, hogy különböző idővonalakon játszódik az egész, így ez az az rész, amikor rájövünk, hogyan is keveredik bele a vaják Ciri sorsába. A férfi el sem akart jönni erre a lakomára, amit itt láthatunk mégis itt változik meg a teljes élete, amikor a Meglepetés törvényének jogával él. Yennefer itt tűnik fel újra, de itt már az előző rész óta 35 év telt el. Már mindent megkapott, amire vágyott és végül Aedirnbe került, az általa kívánt királyi udvarba, ahol még mindig boldogtalan, de kezdi elfogadni ezt. A történetben itt jön az első utalás arra, hogy Yen gyereket akar, de ahhoz, hogy varázslóvá válj, le kell mondanod a gyermekvállalásról.
Ciri itt talál rá a Brokilon-erdőre, egy ősi helyre, ami védelmet élvez a szférák együttállása óta. Az erdőbe egy női faj él, ahol csak nők vannak és ők a driádok. Kiderül, hogy a kihalástól félnek és a lányban látják a megmentőjüket. Cirinek itt kell eldöntenie, hogy marad vagy továbbfolytatja az útját és keresi a sorsát. Először kell meghoznia egy komoly döntést az élete érdekében. A Shan-Kayan egy fa, ami előtt a driádok tisztelegnek. A hercegnőtől egy hang azt kérdezi az epizódban, hogy „mi vagy te gyermekem?” és ez az első jel a faj számára, hogy a lány különleges és valami nagy dologra szánták. Ahogy folytatódik a sorozat, majd később arról is beszélünk, hogy milyen hang szólt hozzá és mi a célja. Ez egy rejtély, amit lassan építenek fel a Vajákban.

Ötödik epizód – Bottled Appetites

A rész az Utolsó Kívánság novellán alapszik, ami egy fontos történet és talán az egyik legismertebb is, mégpedig azért mert itt találkozik először Geralt és Yen, de közben a vaják egy dzsinnt keres Kökörcsinnel, ami miért is számít? Érdekes volt az a rész az előző epizódban, amikor a Meglepetés törvényével élt és közben Pavetta hányt, ekkor jött rá, hogy a sorstól kapott egy lányt, hogy létezik egy gyerek, aki hozzá tartozik. A készítők, ezért úgy döntöttek, hogy amiért ez ennyire nyomja a lelkét és aludni sem tud tőle és el sem tudja képzelni milyen apának lenni, ezért ki van borulva. Így, amikor a dzsinnt keresi az alvásra keres megoldást. Közben Kökörcsin rátapint a lényegre, hogy menekül a férfi a sorsa elől, amivel nem akar szembenézni. Végül rátalálnak a dzsinnre és a bárd sérül meg miatta. Geraltnak találnia kell gyógymódot ebben az epizódban a varázslat által okozott sérülésre és itt jön a képbe Yennefer. Gyorsan történnek az események és nagyon hamar egymásba szeretnek. Teljesen mások, két erős karakter, akik a saját újtukat járják és nem vágynak emberi kapcsolatokra, így Lauren szerint pont ezért is kerülnek közel egymáshoz. A kapcsolatuk lényege ez a se veled, se nélküled, mert minél jobban tagadják, annál nagyobb szükségük van egymásra.
Ciri kezdi az ötödik részben megszokni az erdőt és elkezdi otthon, biztonságban érezni magát. Azon töprengtek a készítők, hogy vajon mi az ami miatt elhagyná Brokilont? Ezért hoztak vissza valakit a múltjából, Erszényest, akinek az alakját egy doppler veszi fel. A könyvekben a doppler elég híres szörny, ami egy olyan lény, aki képes felvenni bárki alakját. Így jött az ötlet, hogy Cirihez visszaküldik Erszényest, de valójában nem ő az, hanem a szörny és gonosz célja van. Feszültséget akartunk kiváltani a nézőkből, hogy ők tudják, hogy ki az aki vele van és nem tehetnek semmit, csak várnak.

Hatodik epizód – Rare Species

A Rare Species egy elbeszélésen alapul, ami Borch Three Jackdaws-ról szól, aki egy sárkány. Ki akarták hagyni ezt a részt, mert a sárkány téma már olyan sokszor fel lett dolgozva, de volt egy dolog, amit fontosnak tartottak, mégpedig az, hogy Borch egy igazmondó Geralt és Yennefer számára. Az ötödik részben találkoztak és tagadhatatlan kettőjük között a vonzalom, de itt eltelt már pár év és ők újra egymásra találnak, majd különválnak. Borch összetöri a szívüket és a közönség szívét is. Itt láthatjuk azt a férfit, aki túl sokat is érez, közben elvileg az a hír járta róla, hogy nincsenek érzései és nincs benne semmi emberi, mégis elszigetelődik attól a két személytől, akik igazán fontosak neki. Nem képes feldolgozni, amit átélt és úgy tudja kezelni, ha elhatárolódik tőlük.
Ciri részére ez egy nagy fordulópont, ez a vízválasztó, hogy kiáll magáért vagy sem. Megfigyelhetjük, ahogy Erszényest próba elé állítja és rájön, hogy rútul becsapták. A reakciója nem a menekülés, hanem az, hogy szembeszáll az ál Erszényessel. Itt jöhetünk rá, hogy valamennyire hasonlít Calanthe királynőre, a nagyanyjára. Olyan itt mintha magára találna és felismerné milyen erő is lakozik benne. Ebben a részben omlanak össze a történetek, amiket idáig felépítettek. Az írók azt az érzést akarták elérni, hogy „Te jó ég, végre láthatjuk, ahogy ez a család egyesül”, de közben a szereplők még nem készültek fel erre. A végére mindenki magányossá válik.

Hetedik epizód – Before a Fall

Ez az epizód a vágószobában készült el lényegében, mert itt futott össze minden történetszál. Eredetileg nem ez volt a terv, de végül ez lett belőle. Az összes eddigi történet más-más idővonalon játszódott, sokat ugráltak az időben ide-oda. Ciri sztorija két hét alatt játszódik le, Geralté 30 évet foglal magában és Yenneferé 90 évet. Az volt az egész lényege, hogy elültessük a magokat arra, hogy ez a hármas találkozik. A varázslók is belekeverednek a háborúba, amit már a vaják és a hercegnő történetéből ismerhetünk.
Geraltnak szembe kell végre néznie a sorsával, de közben van benne valami, amit „fehér lovag komplexusnak” neveznek. A férfi annak ellenére, hogy a vajákok elvileg nem éreznek semmit és a szörnyek megölése az egyetlen feladatuk, még mindig hős akar lenni.
Ebben a részben Ciri fejlődése is szembetűnő, mivel két idősíkban láthatjuk, az első epizódhoz képest hatalmasat változott, mivel már úgy érzi képes egyedül megoldani a gondjait és elég távol került az udvartól, ahol még a széltől is óvták. A rész végén a lány transzba esik és az írók rengeteget agyaltak azon, hogyan valósítsák meg ezt a jelenetet, hogy Ithlinne jóslatára ne maradjon el az utalás.

Nyolcadik epizód – Much More

Már a címe utal a lehetőségekre a következő epizódokra, hogy még nagyon sok minden fog történni és, hogy ez egy fontos epizód, mert ez az évad fináléja. Utalás van rá, hogy Geralt és Ciri végre találkoznak. Megmutatták, hogyan keresztezik egymást az útjaik a sors által. Közben a találkozásuk csak a történetük kezdete és annak, hogy miként változnak, igazodnak egymáshoz.
Az epizód elején Geralt azt hiszi elbukott és elveszítette a lányt, ezért csak hazavágyik, Kaer Morhenbe, de útközben Ghoulokba botlik és a harc közbe megsérül, ezért lázálmai lesznek, mivel a lények mérge halálos. Eközben ismerhetjük meg a férfi anyját és jövünk rá, hogy még nem engedte el a múltját.
Ciri történetében közben az ereje megnövekedett és erről még alig esett szó az évadban. A lány olyan kérdésekre keresi a választ, hogy „Ki is ő? Miféle szörnyeteg? Olyan mint a nagyanyja, aki csak harcol?”
Yennefer szálánál a soddeni csatára koncentráltak, ez egy fontos esemény az első két könyvben, amikor ugye Nilfgaard megtámadja Soddent. Yennefer teljesen magára maradt, de valahogy mégis csatlakozik és harcol az otthonáért, végül kiderül, hogy Tissaiaért harcol. Az első évadban még nem Geralt a legfontosabb neki, hanem Tissaia, akire anyaként néz. Számára ez a harc arról szól, hogy mit tenne meg a nő megmentéséért.
Az első évad arról szól, hogy egymásra találnak, de a közös történetük csak itt kezdődik el. Annyi kérdés maradt, ezért döntöttek a cím mellett, ami utal a következő évadra, hogy mennyi minden vár rájuk.

091.png046.png014.png08.png016.png019.png016.png

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük