2. évad Cast Enola Holmes Érdekességek Fotósorozat Henry Cavill Interjú Képtár Sorozat Színészek The Witcher The Witcher - Vaják

The Hollywood Reporter – Fotósorozat és Interjú Henry Cavillel

A napokban megjelent a The Hollywood Reporter oldalán egy interjú és fotósorozat Henry Cavillel, amiben részletesen beszél a The Witcher – Vajákról, a projektjeiről, a Hegylakóról, a Superman és a Mission Impossible jövőjéről:

014.jpg015.jpg016.jpg003.jpg005.jpg006.jpg004.jpg

A brit színész, aki katonás fegyelemmel, úriemberi viselkedéssel és a „brutális körülmények” iránti nagy fokú toleranciával rendelkezik, mesél a The Witcher 2. évadáról, a Hegylakóról, a Supermanről és a Mission Impossible jövőjéről – és arról a megfoghatatlan kémszerepről, amire a rendezők szerint „született”.

Henry Cavill egy miami hotelszobában áll és úgy néz ki, mint egy életre kelt képregényfigura. 180 centis, de magasabbnak tűnik, mert olyan széles és az izmait egy közönséges barna kötött ingbe elrejtve feszít előttem.

Meglepő, hogy hányan felismernek maszkban is.

Meséli a színész és nem tudni, hogy szerénykedik vagy tényleg nem tudja, hogy mennyire álomszerűen néz ki – a hullámos, koromfekete haja maga elárulja őt. Mégis amikor leülünk a két interjúnk közül az elsőre, Cavill izmos testével teljes ellentétben áll az úriemberi viselkedése, amely kollégái szerint nagyon is jellemző a 38 éves angol férfira. Vegyül például azt, ahogy a Vaják színésze kezdi a napjait a forgatáson: Cavill kiválaszt egy stábtagot, köszön, kezet ráz vele és megkérdezik, milyen a napja. Aztán odamegy egy másik stábtaghoz is és ugyanezt teszi – amíg végig nem ér…

Gyakran odáig fajul, hogy rám szólnak, hogy oké, hatalmas stábbal rendelkezünk, így nem fogsz tudni mindenkinek köszönni. Egy forgatás gyakran a rohanásról szól és elfelejtjük az alapvető illemszabályokat. Szeretném, ha az emberek tudnák, hogy tisztelem mindazt, amit csinálnak és ők is a munkájukat végzik, ahogy én. Számomra ez a tisztelet és jó modor.

Ez jellemzően egy elég nemtörődöm válasz tőle, mivel a munkájához való hozzáállása minden, csak nem laza. Cavill legutóbbi szerepválasztásától kezdve a munkamorálján át a közösségi médiában való szerepvállalásáig, a stratégiai megfontoltsága tükrözi azt a kőkemény játékost, aki ő maga. A férfi játszotta, Supermant a DC filmek triójában (amelyek több, mint 2 milliárdos bevételt hoztak), beindította a The Witcher franchiset (a Netflix legnézettebb eredeti sorozat volt a Bridgerton megjelenéséig) és igazi ütős szerepet játszott a Mission Impossible: Fallout 2018-as filmjében, (amely világszerte 800 millió dollárt hozott és a franchise legnagyobb bevételét hozó filmje lett). Mindez Cavill vitathatatlanul a világ legnagyobb akcióhősévé tette, aki nem egy közismert név – még.

Zack Snyder, Cavillt egy „harcos szerzetesnek” nevezi. A Fallout rendezője, Chrisopher McQuarrie kicsit másképp látja a férfit: Egy hírességekkel teli városban, „Henry egy klasszikus filmsztár”.

Nem mintha az 1930-as és 40-es években lett volna valami olyan a vízben, ami ma nincs. Filmsztárokból ma már nincs annyi, két egyszerű okból kifolyólag: Az ipar sztárokat akart és meg is kapta, voltak olyanok, akik készek voltak elvégezni a munkát, amit a sztárság megkövetelt. Henry abba a kategóriában tartozik, aki pokoli elszántsággal végzi a munkáját és ez a munka kemény. – nyilatkozta McQuarre rendező.

Cavill minden bizonnyal többet dolgozik, mint valaha, a John Wick rendezőjétől, Chad Stahelski filmjének főszereplője lesz a Hegylakóé, majd újra eljátssza az Enola Holmesban, Sherlock Holmes szerepét, és a Kingsman rendezőjének kémfilmjében az Argylle-be is a főszereplők között van. December 17-én pedig visszatér a képernyőre The Witcher második évada, (Cavill most írta alá az új szerződését, amelyben a források szerint epizódonként 1 millió dollárt fizetnek neki). A véget nem érő spekulációk szerint pedig lehet, hogy Cavill eljátszhatja az akciófilmek legkeresettebb karakterét, James Bondot is.

Cavill, a maga részéről értetlenül áll az egész előtt:

Valami megváltozott, valami kibillent a tengelyéből. 21 év kemény munka után három projekt is áll előttem. Talán velem van a baj, talán a hozzáállásommal, talán az értékem, mint árucikk növekszik, ha olyan dolgokhoz kötődöm, mint a The Witcher. Most már tényleg a történetmesélésre koncentrálhatok és innen csak fejlődhetek tovább.

Snyder felidézi azt a pillanatot, amikor biztos volt benne, hogy a viszonylag ismeretlen, Cavill alkalmas Superman szerepére az Acélemberben. Ez 2010-ben volt és a rendező épp próbafelvételeket tartott a színésszel, hogy megmutathassa a stúdiónak őket. Megkérte Cavillt, hogy próbálja fel Christopher Reeve egyik eredeti spandexruháját az 1980-as évekbeli Superman-filmekből.

Amikor látod a ruhát a földön, eléggé kicsi, csak spandex az egész és úgy érzed, hogy „Ó egek ez nagyon nem lesz menő.” – meséli Snyder. Henry a lakókocsiban vette fel és van ennek egy olyan verziója, amikor előjön és azt kiáltja: „Én vagyok Superman!”, te pedig azt feleled, „Oké, Halloween van.” De Henry kijött és mindenre csend borult, mindenki a szívéhez kapott. Pont a megfelelő energiát sugározta és így éreztünk: Ó, ő Superman. Így néz ki Superman.

Cavill elárulta, hogy ő teljesen másra gondolt:

Ha őszinte akarok lenni, az járt a fejembe, hogy „Egek, túl kövér vagyok ehhez a ruhához”. És azt is, hogy „Nem hiszem el, hogy tényleg ezt csinálom.” Ott volt az izgalom – a teljesítményem miatt és az idegesség miatt.

Az Acélember sikeres volt és a rajongók rögtön a folytatásért könyörögtek, de a Warner Bros. úgy tűnt a, hogy a Marvel: Bosszúállók játékszabályzatát akarja követni, olyan többszereplős címekkel, mint a 2016-os Batman Superman ellen: Az Igazság hajnala és a 2017-es Igazság Ligája, amely utóbbi kritikailag és pénzügyi szempontból is alulteljesített, olyannyira, hogy a stúdió átrendezte a vezetői sorokat és a filmterveket.

Cavill szokásához híven kerülte, hogy foglalkozzon az Igazság Ligáját követő vitákkal, például azzal, hogy Joss Whedon a forgatáson tanúsított erőszakos viselkedéséről szóló jelentésekkel, bár az interjúban elismerte, hogy a „mozivágás” nem igazán vált be. Most azt mondja, hogy Synder „csodálatos munkát végzett” a Snyder Cuttal.

Májusban a DC bejelentette egy színes bőrű Superman-film fejlesztését, ami még bizonytalanabbá teszi Cavill visszatérését:

Ez izgalmas, mivel Superman sokkal több, mint a bőrszín. Superman egy eszménykép, egy rendkívüli dolog, ami a szívünkben él. Miért ne lehetne több Superman is? Joaquin Phoenix csodálatos Joker-filmet csinált; mi van akkor, ha ez nem kötődik a franchise többi részéhez? Egyszerre több Superman-képregényes történet is zajlik.

Az Acélember folytatásának hiánya mégis bosszantja a színészt, úgy érzi, mintha befejezetlen ügye lenne. A film azzal ért véget, hogy megszegte az erkölcsi kódexét, és megölte Zod tábornokot, ami a rajongók körében rendkívül ellentmondásos döntés volt, ezzel előkészítve a következő történetszálat.

Még mindig rengeteg mesélnivalóm lenne Supermanként és örülnék a lehetőségnek. Zod megölése okot biztosított számára, hogy soha többet ne akarjon ölni. Superman a földre rogy és kiborul utána – nem hiszem, hogy ez eredetileg a forgatókönyvben volt, de meg akartam mutatni a fájdalmát. Sokkal érzelmesebb felvételeket készítettem, amiket végül nem választottak ki; volt, ahol potyogtak a könnyeim is. Épp akkor ölte meg a fajának utolsó megmaradt tagját. Ezt a döntést abban a pillanatban hozta meg és soha többet nem fog ilyet tenni. Ezután lehetőség van a fejlődésre, hogy mélyebbre áshassunk Superman lelkében, aki látszólag sebezhetetlen, istenszerű lény, de vannak valódi érzései. Ahogy mindig mondom: ‘A köpeny még mindig a szekrényemben lóg.’

Amikor egy franchise színészei belemerülnek ennyire, az az érzésünk, hogy ez a munkájuk része. De Cavill szenvedélyesen és hosszasan beszélt Kal-El útjáról – egy olyan karakteréről, akit évek óta nem keltett életre – így rá kell jönnöd, hogy Ó ez a fickó valóban egy igazi kocka! Lehet, hogy úgy néz ki, mintha egy titkos brit mesterséges intelligenciával felruházott gép hozta volna létre ezt a férfiideált, pedig törődik a kitalált világokkal, amelyekben él. Még a kutyáját is Kalnak nevezte el.

Cavill a tinédzser éveit rögbizéssel töltötte, miközben egy Roxfortszerű Stowe nevezetű bentlakásos iskolába járt Buckinghamshire megyében (ami gyakran filmek helyszínéül szolgál). Egy tőzsdeügynök fiaként és aromaterápiát és masszázs oktató anya fiaként, mielőtt titkárnőnek állt volna, és néhány idősebb testvéréhez hasonlóan (ő a negyedik testvér az öt közül), a színész is be akart vonulni a hadseregbe.

Ha a színészet nem szippantott volna magába 17 éves koromban az iskolában, akkor nagy valószínűséggel a Tengerészgyalogsághoz csatlakoztam volna.

16 éves korában Russell Crowe eljött az iskolájába, hogy ott forgassák az Egy csodálatos elme filmet. Cavill bátran odament a Gladiátor sztárjához, bemutatkozott (közvetlen, udvarias kézfogással – már akkor is) és azt mondta, hogy színész szeretne lenni és tanácsot kért Crowe-tól. Crowe válasza nem igazán volt sokatmondó, de később nagylelkűen küldött Cavillnek egy ajándékcsomagot, amely egy kártyát tartalmazott, aláírta és ezzel a bátorító üzenettel: „Egy 1000 mérföldes út is egyetlen lépéssel kezdődik.”

A következő évben Cavillre felfigyelt az iskolájába látogató casting igazgató és szerepet kapott a 2002-es Monte Cristo grófja című filmben. Első igazán jelentős szerepe a Tudorok című sorozatban lett 2007-ben, ahol állandó szereplő lett, később pedig a Halhatatlanok című fantasyfilmmel megszerezte az első nagyszabású főszerepét.

A rendezők már korán felfigyeltek a színész katonás etikájára. „Azt szeretem Henryben, hogy nagyon komoly ember, aki nem veszi egyáltalán komolyan magát.” – mesélte Vaughn rendező, aki a 2007-es Csillagpor című filmnél dolgozott együtt Cavillel. – „Katonai fegyelemmel és humorral rendelkezik.”

Emellett a katonák kitartása is meg van benne.

2017-ben Cavill Új-Zélandon egy Airbus BK17-es helikopter oldalán lógott le, a csúszdán állt, miközben fagyos, nulla fok alatti szél fújt az arcába és egy SAW géppuskával lövöldözött. A színész addigra már eljátszotta Supermant és szerepelt Az U.N.C.L.E embere című filmben, most pedig a Falloutot forgatta Tom Cruise-zal.

McQuarrietől kellett volna kapnia az utasításokat, de még a leghangosabbra feltekert fülessel sem értett semmit a helikopter zúgása miatt és nagyrészt improvizálnia kellett. Cavillnek csengett a füle a zajtól, de újra és újra felment volna, a magánéletéből a gyerekkori katonai ambícióira támaszkodva, azon agyalt, hogy ezt miképp élik túl az elit katonák a kiképzőtáborba.

Ezt hívják mentális állóképességnek – mert az amit a fizikai határnak hiszel, az valójában csak egy mentális határ. Rendkívül kényelmetlen volt, a testem nem akart visszaállni a helikopterbe, de én akkor is csináltam tovább.

McQuarrie így emlékszik vissza: „Ez a fizikai büntetés egy extrém formája volt. Visszamentünk az alaptáborba és az arca szó szerint le volt fagyva és semmi arckifejezés nem mutatkozott rajta. Nem ismerek más színészt, aki ezt megtenné – nem csak megtenné, hanem teljes odaadással csinálná és soha egy szóval sem panaszkodik.

McQuarrie szilárd bizonyítékot ad: A Fallout filmben, Cavill karakterének, August Walker és Cruise, Ethan Hunt közötti brutális, négyperces fürdőszobai verekedésében eredetileg egy másik ismert férfi színész is szerepelt volna.

Az elképzelés az volt, hogy a nézők meglepődtek volna, hogy Hunt és Walker célpontját egy másik színész játssza el, majd még jobban ledöbbentek volna, ha a karakter megölik. A színészt „harci kiértékelésre” be is állították, de nem tudta Cavillel és Cruisezal tartani a lépést, ezért a film egyik kaszkadőrét Liang Yangot állították be a harmadik félnek. „Ez egy olyan jelenet volt, amelyből más színészek, amikor megtudták, hogy mekkora elkötelezettséget igényel, akkor egyszerűen kiszálltak.” – mesélte McQuarrie rendező.

Cavill azonban többet tett a karakterébe a Fallout filmben, mint a keménységét. A bajusz és a ficsúros kinézet? Cavill ötlete volt. A mémértékű ökölcsapás? Rögtönzött volt. Walker észjárása? McQuarrie úgy írta át a karaktert, hogy felhasználja Cavill száraz humorérzékét, ami eddig a színész legkevésbé kihasznált képessége volt a filmvásznon (Cavill még a franchise egyetlen bombáját is megkapta). „A végeredmény az lett, hogy volt egy ‘rosszfiú’ a filmben, aki sosem veszítette el főszereplő vonzerejét.” – tette hozzá még McQuarrie rendező.

Walkert a filmben megölték, de a rendezőnek vannak módjai miként hozzon vissza ismerős arcokat a franchisezba. Cavill nem szerepel a készülődő hetedik filmben, de a betervezett nyolcadik filmben még van rá lehetőség, hogy feltűnik: „Éppen a Mission Impossible 8. újraírásán dolgozom, ma délután akár egy oldalt is lapozhatnék és bármelyik színész visszatérhetne a múltból. A filmekben nincs olyan, hogy halál, csak elérhetetlenség.”

Furcsa lépésnek tűnhet egy nagy kötelezettségű, hosszú ideig futó sorozatot üldözni akkor, amikor a filmes karriered épp beindul. De amikor a Netflix 2017-ben bejelentette Andrzej Sapkowski Vaják könyvein és videójátékokon alapuló sorozatot, Cavill keményen lobbizott a szerepért. Rajongott a Witcher-játékokért, és mindig úgy játszott velük, mint az összes konzolos címmel – a legnehezebb módokon, újra és újra játszva a pályákat, hogy teljesen elsajátítsa őket. És nem az a végső Vaják kihívás, hogy végül ő keltheti életre Ríviai Geraltot egy sorozatban?

Csak mentem és mentem előre. Néhány hónappal azután, hogy végigmentek a castingon, az ügynököm felhívott és azt mondta: Behívtak egy meghallgatásra. Nem kell ezt elvállalnod. Erre én: De megteszem. Mire ők: Tényleg? Biztos vagy benne? Mire én: Persze. Ez a Witcher.

A sorozatban Ríviai Geralt egy sztoikus, ezüsthajú, felbérelt szörnyvadász, aki egy fantáziavilágot jár be. A második évadban egy fiatal hercegnő mentora lesz és elutaznak egy erődbe, ahol a férfit is kiképezték.

Tudja, hogy ő az első a hívólistán és ez nagy felelősséggel jár. Sokszor az a személy képes arra, hogy a sorozatot egy hurrikánná tegye, aki körül minden forog. De Henry keményen dolgozik, hogy ez ne így legyen. Időben érkezik, mindig tudja a szövegét. Mindig ismeri a koreográfiáját és természetesen mindig tudja mit kell tennie. – meséli Lauren Hissrich a The Hollywood Reporternek.

Az első évad sikere után (amely több fejlesztés alatt álló spinoffot is eredményezett) Cavill emailek tömkelegét küldte Hissrichnek, melyekben ötleteket fogalmazott meg, hogyan lehetne a második évadot a következő szintre emelni.

A lezárás egy lehetőség volt arra, hogy mindent átnézzünk. Mi lenne, ha így finomítanánk rajta? Mi lenne, ha ezt is bemutatnánk?

Cavill különösen azt szerette volna, ha Geralt jobban megnyílik a közönség felé.

Sok megjegyzés, amit küldött nekem az leginkább Geralt párbeszédeiről szólt, elsősorban arról, hogy beszélhetne többet. Mindig nevetve jött ki az első évad forgatásáról és imádta Geralt füstölgését. De Henry azt mondta, hogy amikor a könyveket olvasod, akkor sok időt töltesz Geralt fejében. Szóval hogyan tudnánk ezt átültetni? Közben el akartam azt a történetet is mesélni, ahogy Ciri apafigurájává válik. Szóval ez a két dolog csodálatosan egybeforrt. Megnyílik, hogy Ciri megbízzon benne, azáltal, hogy többször elmondja a véleményét és beszél arról mit érez. – mesélte Hissrich.

Aztán eljött az a decemberi nap, amikor Cavill egy jelenetet vett fel az erdőben.

Emlékszem, hogy Henry megállt és mind azt kérdeztük, hogy mi történt? megbotlott? Volt ott egy szikla? Odamentem a lakókocsijához és azt mondta, hogy nagy fájdalmai vannak. – emlékezett vissza Hissrich.

Cavillnek elszakadt a combhajlítóizma – ami egy rémálomszerű forgatókönyv egy harcos szerzetes számára, aki egy sor akciófilmre szerződött le.

Nagyon csúnya szakadás volt és nagy szerencsém volt, hogy nem szakadt el teljesen.

A Vaják menetrendjét átrendezték, hogy Cavill akciójeleneteit a forgatás végére tolják, de a színésznek így is kellett dolgoznia a felépülése alatt, kora reggel fizikoterápián vett részt, mielőtt reggel 7-re dolgozni ment.

A nehézség az volt, hogy a sérülésem alatt dolgoztam. Mert többet akartam tenni a sorozatért, tudom milyen fontos volt mindenkinek, hogy elkészüljenek a dolgok. Szóval meg kellett találnom az egyensúlyt aközött, hogy igen „csináljuk, csináljuk, csináljuk” és aközött, hogy „hűha, várjunk csak, ha továbbszakad, akkor vége az akciókarrieremnek.” Ez volt az elmúlt év legrosszabb pillanata – szakmailag.

Cavill nem hajlandó külön vállalni a meztelenkedést, egy olyan sorozatban, ahol így is rengeteg ilyen jelenet van.

Különlegesnek kellene lennie és igazodnia kellene a történetmeséléshez is. Igazából nincs is rá hely benne.

Az első adag előrehozott epizódok alapján a Vaják magabiztosabb második évadot mutat, amelyben Geralt személyisége kicsit jobban átragyog és sokkal könnyebben is következő a történetszál az első évadhoz képest, amiben több idősíkon futott az egész.

Amire a legbüszkébb vagyok az az, amikor nézed a sorozatot, akkor látod, ez nem egy olyan évad, ami azt üvölti: Egy világjárvány alatt forgattunk és minden jelenetben két ember van, majd Henry soha többé nem fog akciójeleneteket készíteni, mert megsérült. Mivel semmi ilyesmit nem látunk. – mesélte Lauren Hissrich.

Amikor a legjobb és legrosszabb pillanatairól kérdezik, Cavillt, akkor gyorsan körülhatárolja az interjúit azzal, hogy a válaszokat a „Szakmailag” előszóval kezdi – ezzel arra utalva, hogy vannak olyan személyes pillanatok, amelyek többet jelentenek számára, mint a karrierje csúcspontjai és hullámvölgyei, de ezekről nem fogunk hallani.

Ilyen értelemben egy kicsit Supermenre hasonlít: A munkáját és a magánéletét nagyon is elkülöníti egymástól. A színész lecsap egy forgatásra, hősiesen elvégzi a feladatait, majd visszavonul a dél-kensingtoni magányos erődjébe, ahol nem vitatható Instagram-posztokat tesz közzé olyan témákról, mint az edzés, főzés vagy akár egy vers. Amikor arról kérdezték milyen egy napja, amikor nem dolgozik, Cavill válasza szinte bárkié lehetne (sétáltatja a kutyáját, találkozik a testvérével vagy a barátaival ebédel, megiszik pár sört..stb.)

Hajlamos vagyok teljesen eltűnni a radarról, ha nem dolgozok. Elég magának való ember vagyok és családcentrikus. A reflektorfény előnyös lehet, de egyben kimerítő is. Szeretem a lábaimat feltenni anélkül, hogy azon aggódnék, hogyan vélekednek rólam vagy mit teszek ki, és ezt egy privát térben, a barátaim és a családom körében tehetem meg. Rengeteg olyan híresség eseményt láttunk már, ahol valaki elvesztette az önuralmát és biztos vagy benne, hogy ennek nagy része a kiszolgáltatottság érzése miatt van.

Ez az érzékenység talán abból a 2018-as GQ Australia interjúból ered, amiért Cavillt elátkozták és bocsánatot is kért a megjegyzéséért, amikor azt mondta, hogy a #MeToo mozgalom miatt ideges lett a nőkhöz való közeledéstől, nehogy a végén bántalmazással vádolják (Szerintem egy nőnek udvarolni kell és kicsit üldözőbe kell venni, de lehet régimódi vagyok, amiért így gondolom.)

Idén azonban hivatalossá tette az Instagramon a kapcsolatát a 32 éves Natalie Viscusóval, a Legendary Entertainment egyik vezetőjével (ez a stúdió készítette az Enola Holmest és az Acélembert) és egy romantikus képet posztolt, ahol együtt sakkoznak. Enyhe haragjának ritka megnyilvánulását is láthattuk néhány rajongó miatt, akiket megfedett, mert kritizálták a kapcsolatát. (Ideje abbahagyni, -írta. – Kárt okoztok azoknak az embereknek, akiket a legjobban szeretek. Még a negatív legkonzervatívabb feltételezéseid sem igazak a magán- és szakmai életemmel kapcsolatban. Rendkívül hálás lennék, ha te is csak örülnél velem.)

A világjárvány alatt Cavill röviden vallomást tett és felfedte néhány titkát – hogy Warhammer-modell miniatűröket fest és felépített egy gamer számítógépet. Még ezeket a felfedéseket is gondosan kiválasztotta; olyan hobbikat mutatott meg, ami által a fantasy-rajongók csak még jobban megkedvelték őt.

Alkalmanként még egy-egy kérdéstől is megszólal Cavillnél a vészcsengő, mint például: „Melyik az a döntés, amit megbántál? Tudod, szakmailag. A színész először kitér, ezzel „Minden döntésem nagyszerű volt, mert idevezetett, de aztán elárul valamit:

Van egy jelenet az Acélember végén, amikor Marthaval beszélek. Én másképp mosolyogtam volna, mivel ahányszor meglátom, így érzek vele kapcsolatban: ez egy elég irritáló mosoly. Egyszerűen borzalmas. Miért így mosolyogtam? Én nem is így mosolygok, teljesen másképp csináltam volna.

Ez egy elég vicces válasz. Ez egyben a klasszikus állásinterjú-stratégiája is, amikor ezt kérdezik Cavilltől: Mi a legnagyobb gyengesége? A legbiztosabb válasza erre az, hogy maximalista vagyok vagy az, hogy A legapróbb dolog, amit eddig senki sem vett észre, hogy nem elég jó benne.

Ezért másképp kérdeztem: Mi az a dolog, amit a karriered kezdetén jó lett volna tudni és amit most már tudsz?

Ezúttal, Cavill egy kis gondolkodási időt kér. Hallgat. A szőnyeget bámulja és kicsit úgy néz ki, mint egy kikapcsolt Westworld robot. Másodpercek telnek el így. Ez most elég kínos mi? Hát igen. Supermannel ülök egy hotelszobában és abszolút semmi sem történik, és úgy érzem, mintha valami nagyon félrement volna ebben az interjúban, még ha nem is (ugye?), de a fenébe is ez elég kellemetlen és valószínűleg ez a büntetésem, amiért nem egy egyszerűbb kérdést tettem fel, akár a Vaják kapcsán. A szalag 42 másodpercesnek rögzítette Cavill hallgatását, de megesküdtem volna rá, hogy legalább két teljes percig tartott.

Mint ember, eléggé „naiv” vagyok, vagyis nem ez a megfelelő szó, de nagyon bizakodó és nyitott vagyok. Bárcsak egy kicsit több üzleti érzékkel és fifikával rendelkeztem volna és rájöttem volna, hogy mindenkinek megvan a maga dolga. Bárcsak már fiatalabb koromban lett volna egy jobb üzleti mentorom.

Ebből az következik, hogy kihasználták, de ha konkrétumokat kérdezzük, akkor Cavill ismét elhallgat – természetesen udvariasan.

Később megkérdeztem néhány kollégáját, milyen az ha Cavill kikapcsol?

Nagyon óvatos, nem politizál, mivel ez elég érzékeny téma. Henry egy úriember. – mesélte McQuarrie rendező.

Egy ilyen hiperérzékeny, fürkésző korban, amikor bármelyik projektet veszélybe sodorhatja a legkisebb ellentmondás is, a gonoszság hiánya vitathatatlanul a legnagyobb karrier-szupererő egy előadóművész számára.

Az egyik áhított szerep eddig elérhetetlennek bizonyult a nagyon brit úriember számára és ez olyan nyilvánvalónak tűnik, hogy a legnagyobb akadálya, hogy talán túlságosan is nyilvánvaló. Megvan benne a fizikum, a báj, a munkamorál. McQuarrie egyenesen fogalmaz erről: Kiváló Bond lenne belőle.

Vaughn egyetért ezzel – olyannyira, hogy a rendező Cavillt már lefoglalta egy világjáró kém szerepére az Apple TV+-ra készülő Argylle című filmjében. A film Vaughn ódája az olyan 1980-as évekbeli akcióthrillerekhez, mint a Die Hard, a Halálos fegyver és Cavill pedig egy 80-as évekbeli kémet alakít, csak, hogy a film a modern világban játszódik.

Szükségem volt valakire, aki arra született, hogy Bondot játsszon, – aki Henry – és így még Bond előtt lekapcsoltam. Egy életnagysággal nagyobb akcióhőst játszik, egy kis kikacsintással. Nagyon különbözik a Kingsmantől. – mesélte Vaughn.

Mégis meg kell kérdeznünk Cavillt, – talán a századik alkalommal már egy ilyen hasonló interjúban, hogy mennyire érdekli őt a szerep, amelyet Daniel Craig hivatalosan is átadott a Nincs idő meghalni  című filmben.

Figyelj…huh utálom amikor az emberek ezzel kezdik a mondatot. Figyelj, – úgy hangzik, mintha hazudnának. Szerintem nagyon izgalmas lenne egy beszélgetés a producerekkel. Egy ideális világban sosem kellene visszautasítanom. Semmi sincs félretéve az asztalról. Megtiszteltetés, hogy egyáltalán már beszélhetek erről.

Cavill jelenleg az Enola Holmes 2. részét forgatja Millie Bobby Brown főszereplésével, amely 2022-ben kerül adásba. (Enola most, hogy megalapozta a karakterét, kimegy a világba és több jelenete lesz Sherlockkal; mélyebben elmerülnek a kapcsolatukba.) Jövőre várhatóan leforgatja a Hegylakót is, a halhatatlan kardforgatós akció-fantasy új változatát (ami a források szerint legalább 5 millió dolláros fizetést hozott a színésznek). Cavill szerint Stahelski víziója a valóságban sokkal földhözragadtabb, mint az eredeti filmek és sorozat, és így kicsit inkább egy modern tragédiaként fog játszódni, ezért a rendező szerint több oka is van annak, hogy csak egy színész jöhetett szóba a szerepnél.

Henrynek meg van a fizikuma, de ez nem sokat jelent, ha nem tudja átadni egy 500 évet megélt karakter empátiáját is, és szükségem volt valakire, aki mindkettőre képes. A karakter több száz évet ölel át és sok különböző személyiséggé válik, amelyek mind meghosszabbítják az érzelmi fejlődésének idővonalát. Aztán az első találkozásunkkor beigazolódott a gyanúm: Henry rögtön a halhatatlanság terhének gondolatára improvizált, és látszott a szemeiben, hogy képes átváltozni fiatal, vibráló lélekből egy öreg, bölcs lélekké. Meg volt benne az a kombináció, ami lenyűgözött. A másik dolog, amit látni lehetett, az őszintesége volt – tényleg szereti ezt az iparágat és szereti, amit szerinte tud vele kezdeni és ha egy színészbe ilyen szintű szenvedély van, akkor valami egyedit fogsz kapni. És végül – ha már találkoztál vele, tudod – 10 perc után így vagy vele: Ó, de király, ezzel a sráccal akarok bandázni.

Már a Vaják harmadik évadát is berendelték (amiben Hissrich szerint még több Cavill száraz humorával fog készülni) és a színész továbbra is elkötelezett Hissrich elképzelésének támogatása mellett, hogy a Vaják legalább 7 évadon keresztül tartson.

Teljes mértékben. Mindaddig, amíg továbbra is nagyszerű történeteket tudunk elmesélni, amelyek tisztelegnek a szerzőmunkássága előtt.

És ha Superman egyelőre várólistán van, mi lenne ha Cavill csapatot váltana és csatlakozna mondjuk a Marvel-filmekhez? Elméletileg melyik karaktert szeretné eljátszani?

Soha nem fogok olyan Marvel karaktert mondani, akit már valaki más játszik el…

Igen, igen, mostanra ezzel már mind tisztában vagyunk…

Mert mindenki olyan nagyszerű munkát végez. Viszont nekem is van internetem és láttam különböző pletykákat a Brit kapitánnyal kapcsolatban, és nagyon jó szórakozás lenne belőle egy modern, menő változatot csinálni – ahogyan modernizálták Amerika kapitányt is. Van ebben valami szórakoztató és tényleg szeretek brit lenni.

Ami szinte minden projektjében – valós és feltételezett – közös, az az akció. Cavill még a karrierjét veszélyeztető lábsérülése után is azt mondja, hogy nem zavarja a gondolat, ha 50 évesen is kardozni, ugrálni és szaladgálni fog – akárcsak Cruise. Miért maradnál mozdulatlan, ha futhatsz, harcolhatsz akár repülhetsz? Miért bukkanjon fel, ha nem hajlandó a legkeményebb szinten játszani?

Nagyon boldog vagyok, hogy továbbra is olyan filmeket csinálhatok, amelyek az akciót a történetmesélés egyik formájaként használják és nincs különösebb vágyam azt mondani, hogy most már csak drámákban akarok szerepelni. Élvezem, a sérülések ellenére, hogy évről évre életem legjobb formájában vagyok. Szeretném, ha hajtanának, hogy még jobb formában legyek. Nem akarok üldögélni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük