1. évad Declan De Barra Interjú Spoiler The Witcher The Witcher: Blood Origin Vaják Univerzum

The Witcher: Blood Origin – Declan de Barra ad egy kis betekintést a varázslatos előzménysorozatba

A The Witcher: Blood Origin készítője, Declan de Barra ad egy kis betekintést a varázslatos előzménysorozatba, egy interjúban mesél a cselekményről, arról hogy a The Witcher anyasorozathoz miként fog kapcsolódni és, hogy mire számíthatunk a december 25.-én érkező négy részes sorozatban:

A Végzet idén karácsonykor szólít – és a The Witcher: Blood Origin válaszol rá. A főszereplők, Michelle Yeoh, Sophia Brown és Laurence O’Fuarain megtisztelték a jelenlétükkel az idei Tudum: A Netflix Globális rajongói eseményét, hogy leleplezzék, az előzménysorozat december 25.-én jelenik meg és négy részből fog állni.

A készítő, Declan de Barra még több titkot árult el a Blood Originről, amely 1200 évvel Geralt, Yennefer és Ciri kora előtt játszódik.

A nézők meglepődnek majd, mert egy olyan történetet fognak látni, amely a tünde történelem egy olyan időszakáról szól, amelyet már az emberek eltemettek, miután megérkeztek és végül meghódították a kontinenst. Egy olyan történetet mesélhetünk el a tündékről, amikor a fénykorukat élték, mint minden nagy társadalom a bukásuk előtt.

És a bukásuk elkerülhetetlenül következik be, ahogy azt a Vaják nézői és Andrzej Sapkowski Vaják-könyveinek olvasói – jól tudják. A Blood Origin ennek az összeomlásnak a történetét követi nyomon, egy hátrányos csapat szemszögéből.

Hogyan hat a Blood Origin a The Witcher rajongók által kedvelt karakterekre?

A Blood Origin a későbbi Vaják-könyvek bizonyos alapkaraktereit és a rajongók kedvenceit vezeti be. Vannak olyan felfedezések és tárgyak ebben a világban, amelyek a Vaják későbbi évadaiban jelennek meg és döntő hatással vannak a történetre. A Vaják alkotója, Lauren Schmidt, a producerek és én sok időt töltünk azzal, hogy easter eggeket pakolunk bele és válaszolunk meg korábbi easter eggeket más epizódokban és sorozatokban. Egy bonyolult, évezredeken átívelő, ízletes történet pókhálóját szövögetjük.

A Blood Origin azt ígéri, hogy magyarázatot ad az első vaják elkészítéséről. Ez mit jelent?

Az első hivatalos vaják jóval az emberek megérkezése előtt jött létre, a különböző vaják iskolákkal együtt és a többi dologgal. De azt milyen a  tényleges kezdeti mechanikája annak a vajáknak és a Füvek próbája, az felfedezésre várt. Ez egy olyan, hogy ‘Hogyan jött létre?’. Szóval ez az, amiben elmélyedtünk: Milyen is az első vaják prototípusa? Tegyük fel, hogy Geralt a 13.0-s verzió, a frissítés, a miénk pedig az 1.0-as verzió, a nyers és kezdetleges – az első vaják koncepciója. Ez az eredeti modell. Mi volt a története és hogyan veszett el? És ki találta meg később ezt a kritikus elemet benne?

 A történet a tündék aranykorában játszódik. Hogyan határoznád meg azt a korszakot? Nyilván nehéz tündének lenni a Vaják-idővonal alatt.

A Vajákban nem állnak jól – mert az emberek gyarmatosították őket. Ez a gyarmatosítás történetének az előzménye és ezt nagyon árnyaltan magyarázzuk el. Mindig is lenyűgöztek a társadalmak a fénykorukban, közvetlenül a bukásuk előtt. És a dolgok, a bukás során elvesznek. Például a legerősebb beton, amivel valaha is találkoztunk a világon, a római korból származik. Még mindig nem lehet megfelelően reprodukálni. Elfelejtettük, hogyan kell elkészíteni. Ezt a perspektívát akartam alkalmazni ebben a történetben. Ez egy olyan világ, ahol a tündék nem az alsóbb osztályba tartoznak, hanem a felső osztályba. Sok szempontból ez a világ fejlettebb, mint a Vaják világa.

És mi jár ezzel a fejlettséggel?

A tündék már a kataklizma előtt is elintézték a dolgaikat. Ez még mindig egy szürke világ, nincs fekete-fehér, jó vagy rossz ember ebben a világban, beleértve a tündéket is. Ez nem egy tökéletes társadalom, annak ellenére, hogy felemelkedtek. Ez egy nagyon klasszicista társadalom, ha harcos osztályba születsz, vagy alacsony osztályba, vagy felső, akkor ott is maradsz. Ez olyan, mint egy kasztrendszer.

A Vaják kicsit játszadozik az idővonalakkal. Számíthatnak az emberek hasonló megközelítésre, vagy ez egy lineáris történet?

Ez inkább lineáris. Ugyanaz az idővonal, szóval nem kell aggódnod a részek miatt, amikor nézed.

A Blood Origin négy részen keresztül fog mesélni. Mesélj a döntésedről, hogy ilyen terjedelműnek tervezted.

Úgy éreztem ez egy kétrészes film. Soha nem akarsz úgy nézni egy filmet, hogy azt mondod: ‘Imádom.’ És akkor közben az órádat lesed, hogy ‘Ó, kérlek, legyen már vége!’ Soha nem akartam, hogy legyen olyan pillanat, amikor epizódokon keresztül húzzuk a nézőket. Mindig logikusnak és helyesnek kellett lennie a történetmesélés szempontjából, és persze megvolt az előnyünk, hogy ez nem egy hálózati tv sorozat, ahol nincsenek megszabott szabályok az időpontokra, vagy az epizódok számára vonatkozóan. Tehát, amikor a vágószobában voltunk, ez a négy epizódos szerkezet az, ami szervesen történt és a felvett anyagból négy részt formáltunk. Optimális történetfolyam. Azt akartam, hogy ez egy pofon legyen, hogy az ember le se tudja venni róla a szemét.

A Tudum esemény alatt a nézők találkozhattak a főszereplőkkel, Éilevel, Fjallal és Sciannal. Mire kell gondolniuk a rajongóknak ezekkel a karakterekkel kapcsolatban?

Az írói szobában nem akartuk, hogy a nézők rögtön megismerjék ezeket a karaktereket. A folytatásban hámozzák le a rétegeiket. Mindegyiküknek nagyon összetett háttértörténete van, amelyek mind összefonódnak. De az egyetlen dolog, amit az elejétől fogva meg fogsz érteni, hogy egyikük sem lenne csapatban, ha nem kötné őket össze ugyanaz – a bosszú és igazságvágy. Mert olyanok, mint az olaj és a víz, mindannyiuknak meggyűlik a baja a másikkal. Összeállítottunk egy csapatot különböző emberekből, hogy harcoljanak azért, amiben hisznek.

Michelle Yeoh játssza Sciant. Miként inspirált téged a karakter megírásában?

A színész erősségeihez igazodva írsz. Tudod, hogy mit csináltak, így azt is tudod, hogy ő valami újat akar csinálni. Nem akarja ismételni ugyanazokat. Ennek sok köze volt ehhez a karakterhez, és ahhoz, ahogyan megírtuk őt. Aztán beszélgettünk Michellelel. Úgy gondolta, hogy a múltja miatt nem fog megalkudni és azt mondtam erre, hogy igen így van. A törzse nagyon is el volt választva a társadalom többi részéről. Ez egy nagy elkülönülés volt és ő másképp viseli, mint az összes többi karakter. Annak ellenére, hogy a csapat tagja, mégis nagyon nem odavalónak érzi magát. Nem távolságtartó, hanem kicsit más szint.

Minnie Drivert nemrég jelentették be, mint szereplőt. Milyen a karaktere?

Seanchait játszik, egy alakváltó mesélőt, aki képes utazni a világok és idők között. Lényegében a feledésbe merült történetek gyűjtője. Úgy véli, hogy ezt a történetet újra el kell mesélni a modern Vaják-világban, hogy a jövőben előrelépés legyen.

Nagyon izgatott vagyok, hogy Mirren Macketet itt láthatom, Merwynként, a Szexoktatás második évadának szereplése után.

Mirren egy másik kis szerepre jelentkezett a meghallgatás során. Körülbelül négy sora volt, amikor megszólaltam: Állj, kérlek. Adjuk neki Merwyn karakterét, mert elképesztő. Merwyn egy hercegnő, a kontinens azon része, ahol él, az egy  patriarchális királyság. Beleszületett egy királyságba, de valójában ő csak egy edény a szüléshez és egy darab hús, amit a jövőben el lehet cserélni. Szörnyű lehet felnőni úgy, tudva a születésedtől fogva, hogy nem vagy más, mint egy tenyészkanca és valami, amit eladnak azok, akikről azt hiszed, hogy szeretnek. De van benne tűz, mivel többet akar az élettől. Mivel be volt zárva a palotába, ahol nem voltak igazi barátai, a könyvekben talált vigaszt. Merwyn egyszerűen imádta azokat a történeteket, amelyek arról szóltak, hogy a tündék ezzel a híres hódítóval, Solrythtal érkeztek a kontinensre. Egy női harcos volt, aki legyőzte a törpéket és elfoglalta a Kontinenst, és fejlett tünde művészetet és kultúrát hozott a helyre. Merwyn szívesen tenné ezt, de sajnos meg vannak kötve a kezei.

Sage Balor vezér nagyon félelmetesnek tűnik az első képen, amit láttunk róla. Mire számíthatunk tőle?

Ő a társadalom terméke. Egy kis háttértörténete van, amit talán az emberek nem tudnak róla, hogy alacsony származású gyermekként találtak rá, de befogadták, mert virágok nőttek körülötte azon a földdarabon, ahol elhagyták. Azt mondták: A varázslat erős ebben a fiúban. Kiderült, hogy ez igaz, de soha nem vált volna belőle más, mint alacsony származású. Balor ezt sosem tudta volna elfogadni. Hatalmas fába vágta emiatt a fejszéjét. Így hát a tehetségét felhasználva felküzdötte magát és végül a király jobb keze, tanácsadója, a második legerősebb ember lett. De Balor tudta, hogy még mindig mindenki lenézi, még akkor is, ha papíron felettük áll. Ez volt a motivációja.

Syndril és Zacaré a két hősünk és az ‘égi ikrek’. Ez mit jelent?

Ebben a világban másfajta varázslat létezik. A Vaják idővonalán a káoszmágia uralkodik. A Blood Originben a mágiának egy korai tünde formája van. Ez inkább a földhöz kötöttebb és több köze van az elemekhez. Syndril és Zacaré ugyanabban a faluban születtek, ugyanannak az égen megjelent üstököse alatt. Ez lényegében égi ikertestvérekként kötötte össze őket, bár különböző anyjuk volt. Ugyanazok az erők és ugyanaz a kapcsolat fűzte őket össze. Aztán jött egy szerencsétlen esemény, ami szétválasztotta őket. A történek körülményei miatt kénytelenek újra összejönni. Együtt kell dolgozniuk és együtt kell használniuk a mágiájukat, hogy túléljenek és megmentsék a világot.

A Vajákban nagy szerepük van a próféciáknak. Itt is ekkora a hangsúly rajtuk?

A próféciák nagyon fontosak ebben a világban. Van egy karakterünk, aki a könyvekben kulcsfontosságú a próféciák szempontjából. Említenek egy próféciát, ami nagyon is fontos lesz Sapkowski könyveinek világában. A dolgok, amiket megjósolnak, valóban valóra válnak – csak nem úgy, ahogy várnánk. Mint minden jó próféciánál.

A Szférák Együttállása – amikor a szörnyek és az emberek belépnek a Kontinensre – a Blood Origin szerves cselekményszála. Milyen érzés ezt a fontos és titokzatos időszakot felfedezni?

Elmagyarázzuk, hogyan történt és mi az oka annak, hogy ez megtörtént. A Szférák együttállása azért vezetett ehhez az egész sorozathoz, mert a Vaják második évadán dolgoztam és volt egy olyan történetpontunk, amit nem tudtunk megoldani, mert tudnunk kellett, hogy mi történt. Milyen volt a világ az együttállás előtt? Mielőtt az emberek jöttek? Mielőtt szörnyek jelentek meg? Milyen volt a tündék világa? Így hát felrajzoltam egy táblára. Ez volt a leglogikusabb dolog, aminek fantasy szempontból és Sapkowski könyvei alapján volt értelme számomra. Az eredmény lényegében a Blood Origin lett, amikor ezt felvázoltam.

A második évad után nyilván a monolitok nagy szerepet játszanak a Vajákban. A monolitok hatással lesznek erre a sorozatra is?

Itt kiderül a monolitok eredete. Hogy ki készítette őket? És miért? És aztán megértjük, hogy később hogyan váltak olyan fontossá a Vaják világában és milyen hatalmat kaptak, és hogyan jöttek létre. Ők a katalizátorai annak, ami ebben a világban elromlik.

A királyságok és a földrajz nagyon fontosak a The Witcherben. Mit tudsz mondani a Blood Origin térképéről?

Ez ugyanaz a kontinens. De a városoknak tünde nevük van; a gyarmatosítás előttiek – kivéve Xintreát, amit az emberek felismernek majd, mert ez volt Cintra tünde neve. Xintrea központi szerepet játszik ebben a világban. Ez a mi Sarkcsillagunk, de ebben a történetben a messzi északi szigetekről utazunk el délre, Xintrea felé. A törpéket nagyjából a keleti hegyekbe űzték el a térkép szerint. A világ többi részét pedig nagyrészt tündék uralják. Ez egy törékeny világ, a tündék aranykora, de még mindig háború van. Még mindig három királyság van és már 1000 éve háborúznak. A háború az első Nagy Aranykor után kezdődött, amikor Solryth meghalt. Mint sok birodalomnál, az ő birodalma is három királyságra szakadt. És azóta is háborúznak.

Milyen a politikai légkör? A Vaják maga is egy kis politikai dráma.

Ugyanazok a történetek ismétlődnek. A tündék ugyanúgy akarnak dolgokat, mint az emberek. És a tündéknek van előnyük, 1000 év is hosszú időnek hangzik, de ők sokkal tovább élnek, mint az emberek. Szóval ez egy másfajta időfelfogás. De alapjában véve ugyanazok a kicsinyes féltékenységek, ugyanazok a kicsinyes vágyak, ugyanazok a szerelmi drámák, ugyanazok a vágyak keverednek az üstben, aminek a vége az lesz, hogy a tündék háborút indítanak azért, mert többet akarnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük