3.évad Interjú Sorozat Spoiler Színészek The Witcher The Witcher - Vaják

The Witcher – Vaják: 3. évad – A színészek figyelmeztetnek az új évad történéseire

A The Witcher – Vaják harmadik évadának premierje közeledik, így egyre több információ és érdekesség derül ki róla, most a színészek, a showrunner mesél kicsit az új évadról:

Baziliszkuszok. Ghoulok. Kikimorák. Leshyk. A szörnyek listája, amelyekkel Henry Cavill a Vaják sorozat Ríviai Geralt szerepében megküzdött, gyakorlatilag végtelen. De amikor Cavill a sorozat új évadáról beszél, nem a sárkányok barlangját idézi, – hanem az ‘oroszlán barlangját’.

Most már valódi fenyegetés van, – mondja Cavill a Tudumnak a sorozat harmadik évadáról és arról beszél, hogy Ciri most milyen mértékben van veszélyben. – Igazán valódi. Ez már nem elméleti – hanem tényleges. És nagyon veszélyes. Bárhova mennek, mindenhol az oroszlán barlangjába sétálnak be.

A harmadik évad első részének premierje június 29.-én lesz, majd a második fele pedig július 27.-én tér vissza, amelyben Cavill utoljára alakítja Geraltot, aki a Kontinenst járja be hűséges bárdjával, Kökörcsinnel és az ingadozó varázslónővel, Vengerbergi Yennefer oldalán. Bár ez az évad szörnyeket és varázslatot ígér a Vaják hősei számára, a sorsuk úgy hozza, hogy minden eddiginél több fenyegetéssel – és érzéssel – kell megküzdeniük.

A harmadik évad sok szempontból annak a csúcspontja, ami felé mindvégig építkeztünk, – mondta Lauren S. Hissrich showrunner a Tudumnak. – Láthatjuk, hogy minden megváltozik a kontinensen, ami szuper izgalmas.

A háború már itt van…

Bár a Vaják első két évadában sem hiányzott a halál és a pusztítás, a harmadik évad még tovább emeli a tétet. Az egymással versengő frakciók Cirire vadásznak, akit most már elismerten a kontinens legerősebb lényének tartanak – és ezért a legjobban áhítottnak.

Pedig ő egy rémült tinédzser, aki ráadásul történetesen Geralt Meglepetés gyermeke, egy árva hercegnő, aki szorosan kötődik a Fehér Farkashoz és Yenneferhez. A triónak nem kevés konfliktusa volt már egymás között, de most ki kell találniuk, hogyan védjék meg egymást, és ennek a küldetésnek olyan következményei vannak, amelyek messze túlmutatnak a megtalált családon, és akár totális háborúhoz is vezethetnek.

A háború már olyan régóta fenyeget, – mondja Batay a Tudumnak. – Végre úgy éreztük, hogy ‘Ó, Istenem. Itt van.’ Az epikusság, a kontinens tétje makroszinten is óriási. De a mikroszintű tét még nagyobb.

Egy olyan brutális világban, mint a kontinens, a változás ritkán megy erőszak nélkül. És ez az erőszak most a főszereplők előtt áll, hiszem Emhyr var Emreis építi birodalmát, a tündék a szabadságukért harcolnak, a varázslók egymás torkának esnek, és mindenki Ciri, az Ősi vérrel rendelkező lány után ered. Hogy mit érez Geralt mindezzel kapcsolatban?

Geralt nagyon közömbösen viszonyul ezekhez a háborúval, éhínséggel és végítéletekkel kapcsolatos fenyegetőzésekhez. – mondja Cavill. – Olyan, mintha ‘Nézzétek, én már voltam ott és már csináltam is ilyet. Ez nem a végítélet. Ez csak egy újabb harc’. De most már valódi tétje van, mert mindenki Ciri után megy. Ez megváltoztatja az egész szemléletét.

Geralt mégis ragaszkodik a fegyvereihez – vagy inkább kardjaihoz – egy témában: a semlegességhez.

Ez még mindig nagyon is érintetlen. – magyarázza Cavill. – Geralt látta, hogyan működik a politika. Sok minden hihetetlenül önző. Nem számít, hogy ki melyik oldalon áll, mindenki a saját érdekében teszi a dolgát. Úgy gondolkodik, hogy ‘Miért választanék oldalt, amikor ugyanaz fog történni?’

Végül is az emberek az igazi szörnyek, – mondja Batey. – Van ebben valami egészen Batman-szerű. – teszi hozzá. – A világ politikai machinációi felett állni.

De vajon sikerül-e néhány új hatalmi szereplőnek a Vajákban eltérítenie Geraltot a semlegességétől?

A politikai légkör annyira más és annyira feszült ebben az évadban. – folytatja Batey, hozzátéve, hogy ez – meglehetősen reprezentatív a szövegben történtekhez képest.

Andrzej Sapkowski: A megvetés ideje című művére utalva, és azt mondja, alig várja, hogy a rajongók megismerjék Sigismund Dijkstrat, a redaniai kémmestert és Philippa Eilhartot, akik először a második évad fináléjában bukkantak fel.

A köztük lévő kémia, dinamika, a politikai mozgalmak állandó változó machinációi lenyűgözőek, – mondja Batey. – Nem tudom levenni a szemem Cassieről, a sebezhetőségéről és a hatalomról, amit ő gyakorol.

Egy család, amelyért érdemes harcolni…

Bár a véres csaták és a zseniális politikai puccsok mindig izgalmasak, a harmadik évad szíve a középpontban álló családért dobog.

Ami szerintem igazán szórakoztató ebben az évadban, az az, hogy itt van Geralt, Ciri és Yen, – akiket összeköt a sors. Ezt már a kezdetektől fogva mondtuk, – mondja Hissrich. – Mostanra mégis egyértelműen együtt is akarnak lenni. És ez így több, mint sorsszerűség. Hirtelen ez egy döntés.

A döntésük még bizonytalanabbá teszi a helyzetet Geralt, Ciri és Yen számára, hiszen végre van valami fontos vesztenivalójuk. Ciri például fájdalmasan tudatában van annak, hogy legújabb családja milyen gyorsan eltűnhet a szeme elől.

Az útjának nagy része az, hogy bízik abban, hogy szeretik őt és abban, hogy törődnek vele. – mondja Freya Allan a Tudumnak.

Nem biztos, hogy ez lesz a legkönnyebb Ciri számára Yenneferrel, aki a második évad végén majdnem feláldozta Cirit egy ősi gonosznak.

Az emberek nem mindig hozzák meg a helyes döntéseket. De végső soron szerintem mindenki tudja, hogy Yen a szíve mélyén jó. – mondja Allan. – Annyira hasonlítanak egymásra, hogy szerintem Ciri nem tud nem ragaszkodni Yenneferhez…Emellett Yennefer tanításán keresztül Ciri valóban elkezdi kiépíteni ezt a bizalmat.

Chalotra egyetért azzal, hogy Yenneferre még ’Sok munka vár’. De azt mondja a színésznő, hogy ’én hiszek benne’.

És mi a helyzet Geralttal? Amikor Yennefer Ciri után ment, a férfi is elárulva érezte magát. Bár Hissrich azt mondja, hogy az írói szobában fontolgatták, hogy az évadot egy ’nagy, hatalmas csókkal’ kezdik Geralt és Yennefer között, azt mondja végül ’nem érezték hitelesnek’.

Beszéltünk róla: Minek kell történnie ahhoz, hogy Geralt újra bízzon Yenneferben? – mondja Hissrich.

Ahelyett, hogy fizikai vonzalom – igazából csak a sima vágy – kötné össze őket, ahogyan azt korábban is, ’partnerként jönnek össze. Mivel ez már nem csak róluk szól. Ez több lesz, mint romantika. Lelki társakká is válnak.

Chalotra felragyog a gondolatra, hogy Yennefer és Geralt lelki társak.

Az egyik dolog, amit nem tudnak letagadni, az a történetük és a kapcsolatuk, ami megkerülhetetlen. Egymás felé húzódnak, de ami ennél is fontosabb szükségük van egymásra.

Hissrich szerint ezért a harmadik évad központi témája a következő: A családért érdemes harcolni.

Nincs jó és rossz, csak a szürkezóna

Valaki – vagy legyünk őszinték, sok valaki – elhatározta, hogy elszakítja egymástól ezeket a lelki társakat. De még a legelvetemültebbeknek is bonyolultabb indítékai vannak, mint ahogy az első pillantásra látszik.

A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy nincsenek jó vagy rosszfiúk. A gonosztevők azt hiszik, hogy azt teszik, ami a legjobb nekik, a népüknek és a földjüknek. Vegyük például Emhyrt: Ezt a fickót úgy mutatták be, mint aki teljesen fanatikus. Kemény és szörnyű uralkodó. De hirtelen rájössz, hogy csak a lányát akarja visszakapni. Épp most mondtam, hogy a családért érdemes harcolni. Szóval ő nem ugyanezt teszi? – mondja Hissrich.

De nem Emhyr az egyetlen fenyegetés a kontinensen. Hissrich egy másik rosszindulatú jelenlétet sejtet, amely a Kontinens árnyékában leselkedik.

A gonosztevőnk nagyon hosszú játékot űz. Évtizedek óta.

Valójában a Vaják-csapat az első naptól kezdve erre a nagy leleplezésre készült. Hissrich ígérete szerint végre kezdenek világossá válni olyan korábbi jelenetek vagy döntések, amelyek az adott pillanatban talán ’karakterhez nem illőnek’ tűntek. És nem csak a közönséget érheti meglepetés.

Azt is imádom, hogy Geralt és Yen összerakja ezt a rejtélyt, hogy ki a végső gonosztevőjük.

Szörnyek jönnek…

A Vajákban a metaforikus szörnyek mellett nem kevés szó szerinti szörny is van. Míg Geraltot számos szörnyeteggel való harcban láthattuk már, a harmadik évadban Ciri is belevág a családi vállalkozásba.

Ami boldoggá teszi őt, az a Geralttal való harc, – mondja Allan, – és az, hogy vaják lehet – még ha technikailag nem is vaják, szeret úgy tenni, mintha az lenne.

Ami Cavillt illeti, úgy hangzik, mint egy büszke apa, aki visszaemlékszik arra, ahogyan Allan a szörnyekkel való harc koreográfiáját mutatja be.

Látni fogod, ahogy Geralt kijavítja a hibáit. Amikor felfedi magát, megvédi, de egyébként hagyja, hogy a lány vívja meg a harcot.

Geralt – nem magányos farkas többé

Készülj fel Geralt, a családapa megismerésére.

Mire a harmadik évadba érünk Geralt azt mondja: ’Ó, ezért kerültem erre a földre’, – mondja Batey.

Geralt úgy fogadja az apaságot, ’mint hal a vizet’, – mondja Cavill. – Nagyon szép látni, hogy a cinikus, elkeseredett, elzárt természet mögött valójában egy nagyon szeretetteljes mag lakozik.

Ezek a nagy érzések Yenneferre is vonatkoznak, akivel Geraltot évtizedek óta a ’egyszer kedves és máskor fagyos’ kapcsolat fűzi össze.

Yenneferrel ez inkább szerelemmé válik, mintsem viszonnyá. – mondja Cavill

Most már erősebbek. Erősebbek, mint valaha, – teszi hozzá Anya Chalotra.

Még mindig ne várd, hogy Geralt New Balance cipőt húzzon vagy, hogy elkezdjen füvet nyírni. A Fehér Farkas még mindig az a vaják, akit mind szeretünk. Valójában Cavill három különböző harci jelenetet forgatott egyetlen nap alatt.

Ciri felnő…

Amikor Cirit az első évadban megismertük, még csak egy kislány volt, bár ő is mindent elvesztett egyetlen éjszaka alatt. A harmadik évadban azonban már a felnőttkor küszöbén áll. Ez egy igazán érzelmes utazás Ciri és a fejlődése számára. Az évad elején még mindig úgy érzi magát, mint egy fiatal tinédzser, a végére pedig tényleg úgy tűnik, mintha felnőtt volna.

Ez egy természetes fejlődés, ahogy Ciri Geralttal együtt lép a szörnyek elleni harci erejébe és a Yenneferrel való leckéken keresztül kezdi megtanulni, hogyan ’fékezze meg’ a benne lévő elsöprő mágiát. Az egyik feladat jobban megy, mint a másik.

Ciri igenis meg akarja tanulni a mágiát. Csak kezd frusztrálttá válni, mert annyira reménytelennek érzi magát benne. Igazából minden tekintetben kételkedik magában. – meséli Allan.

Bár Allan ezt a mögöttes bizonytalanságot ’szomorúnak’ nevezi, ugyanakkor mindenki számára átélhető, aki valaha is volt tinédzser és a vaják írói pontosan erre törekedtek.

Folyamatosan azt játsszuk el, hogy mit jelent tinédzsernek lenni. – meséli Lauren Hissrich. – Ki ne szeretné, ha azt mondanák neki, hogy ő a valaha létezett legerősebb lény? És olyan hatalmad van, amit senki fel sem tud fogni? És megvan a képességed, hogy megváltoztasd a világot, vagy elpusztítsd? Ettől valószínűleg néha nagyon jól érzed magad. Aztán még valószínűleg mellé szörnyen is. Ez egy elég nagy teher bárkinek is.

Yennefer, egy másfajta anya…

A Vaják első évadában Yennefer azon kesereg, hogy képtelen gyermeket szülni, miután átesett egy eljáráson, amely mágussá tette. A harmadik évadban végre megvalósulnak anyai álmai, amikor Ciri mellett határozottan gondoskodó szerepbe lép.

Megdöbbentő ez az újdonsült család. Mindig is anya akart lenni. – mondja Anya Chalotra.

De ez nem mentes bonyodalmaktól. Hiszen Yennefernek nincs sok tisztán pozitív példaképe erre a pozícióra. Mégis, mondja Chalotra, ’Yennefer és Ciri teljesen új dolog. Ezek az érzések iránta mélyek és erősek, és meglepetésként érik. Önmagáért ment bele ebbe a kapcsolatba, és ebben olyan célt talált, ami túlmutat mindenen, amit korábban a szívébe zárt. Most először törődik mélyen valami önmagánál nagyobb dologgal.’

Ez az új szemléletmód a politikai tudatosság egy újabb szintjére taszítja Yennefert – és arra a képességre, hogy olyan kompromisszumokat kössön a barátaival és ellenségeivel, amelyeket soha nem is gondolt volna.

A kontinens senki számára sem biztonságos, legkevésbé Ciri számára. Ha nem ápoljuk Ciri káoszát, és nem segítünk neki megérteni valamit, amit Yennefer a nehezebb úton tanul meg, Ciri nem fogja túlélni, ami rá vár. Yennefer Cirit helyeti előtérbe, és ezáltal képes meggyőzni azokat, akik egykor gyűlölt, vagy elbűvölni mindenkit, aki Ciri védelmének útjában áll. A kompromisszum tulajdonképpen a kulcsszó. Ebben az évadban megtanulja, hogyan kell ezt csinálni. – meséli Chalotra.

Yennefer egész fejlődése őt és Geraltot is közelebb hozza egymáshoz.

Imádok Henryvel együtt játszani. Annyira elszánt és szenvedélyesen játssza Geraltot. Yennefernek és Geraltnak nincs más választása, minthogy együtt dolgozzanak. És ez változást hoz.

Kökörcsin nagybácsi ’forró nyári kalandja’

Kökörcsin, Batey szerint ’kivirágzik’ ebben az évadban. Bár a rajongók már régóta hallottak a sok hódításáról, ezúttal más a helyzet -ez egy igazi ’bemutatom, nem mesélem’ pillanat.

Kökörcsin szerelmes lesz, – árulta el Hissrich. – Méghozzá egy olyan karakterrel, akit a rajongók ismernek és továbbra is felbukkan a könyvekben. Szóval, ami ebben az évadban történik közöttük, annak nagyon hosszú időre lesz hatása.

Batey élvezettel ássa bele magát Kökörcsin új szerelmi történetébe.

Neki is megvan a maga ’forró nyári kalandja’ – viccelődik Batey, – Igazán kifizetődő volt látni, hogy a szerelmi életét nagyon vizuálisan meséli el. Gondoskodtunk arról, hogy ezeket a románcokat őszintén meséljük el, de érzékenyen és óvatosan is, anélkül, hogy sztereotípiákhoz folyamodnánk…Remélhetőleg valami különlegeset alkottunk, egy sapioromantikusa és sapioszexuális kapcsolatot, amely ugyanolyan hibás, mint bármely más kapcsolat ebben a sorozatban.

Egy másik elem Kökörcsin életében talán csak megnehezíti újdonsült szerelmét. Miközben ő ’nagybácsi szerepbe kerül’ Ciri számára a szülői figurák, Geralt és Yennefer mellett, Kökörcsin is belekeveredik a kontinens politikai dolgaiba.

Minden bizonnyal sokoldalú ember, de nem vagyok benne biztos, hogy eredendően kémnek készült. Mégis egy háborús időszakban, zűrzavarban találja magát és megpróbál mindent megtenni, hogy valami jót tegyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük